13 JAN, 2025 • Nieuws

‘Procedures drinkwaterbronnen nu echt versnellen’

De drinkwatervoorziening in ons land staat onder druk en er moet tempo worden gemaakt met de uitbreiding van het aanbod. Het is daarom een goede zaak dat drinkwaterbedrijven, provincies en het ministerie van IenW afspraken hebben gemaakt om het drinkwatertekort aan te pakken door onder andere de vergunningsprocedures voor nieuwe bronnen te versnellen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op het vandaag gepresenteerde Actieplan Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030. ‘We moeten voorkomen dat de kaart met de beschikbaarheid van drinkwater net zo rood kleurt als die van ons elektriciteitsnet.’

De ondernemersorganisaties maken zich al langer zorgen over de drinkwatervoorziening. Op verschillende plekken kunnen bedrijven en nieuwe woonwijken nu al geen aansluiting krijgen op het waternet omdat er onvoldoende drinkwater beschikbaar is. En de vraag, zo is de verwachting, neemt de komende jaren alleen maar toe. Er zijn legio voorbeelden van ondernemers in Drenthe, Groningen en Overijssel van wie de aanvraag voor een nieuwe aansluiting is afgewezen.

Waterslot

‘Naast netcongestie is nu ook sprake van een ‘waterslot’’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Dit raakt zowel de woningbouw als vervaardiging van producten die we dagelijks nodig hebben, zoals voedsel, dranken en medicijnen. Het is daarom cruciaal dat we vaart maken met het ontwikkelen van nieuwe drinkwaterbronnen en dat bestaande bronnen worden uitgebreid.’

Procedures versnellen

Complexe, langdurige vergunningprocedures en concurrerende belangen in de leefomgeving zijn op dit moment de grootste knelpunten. VNO-NCW en MKB-Nederland juichen toe dat per regio in kaart wordt gebracht wat nodig is om de drinkwaterbeschikbaarheid te waarborgen en vooral dat het Rijk gaat bekijken hoe de verplichte procedures voor drinkwaterprojecten kunnen worden versneld. Belangrijk daarbij is dat het principe ‘dwingende reden van groot openbaar belang’ wordt benut. De ondernemersorganisaties hebben hiertoe al eerder opgeroepen. Ook is het goed dat drinkwater als ruimtelijk opgave verzekerd is van borging in de relevante (ruimtelijke) Rijksprogramma’s zoals de Nota Ruimte.

Het vandaag gepresenteerde actieprogramma richt zich vooral op het vergroten van het aanbod van drinkwater. Eerder al is het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing verschenen, dat zich richt op vermindering van de vraag. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn hier nauw bij betrokken.

kaderrichtlijn water (krw)water