18 NOV, 2021 • Column

Glas van ‘Glasgow’ kan tóch nog vollopen

De verwachtingen waren vooraf hoog gespannen voor de COP26 in Glasgow, de 26ste Conference of Parties in het kader van het Klimaatverdrag van Parijs. Zo’n 130 wereldleiders gingen twee weken 24/7 aan het werk om het klimaat te redden. Nu het stof is neergedaald kan geconcludeerd worden dat het ultieme resultaat niet is bereikt maar dat het glas toch zeker halfvol is. En nog voller wordt als alle toezeggingen worden uitgevoerd.  

 

Flinke ambities

Wat mij, als lid van de delegatie die onder leiding van VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen aan de COP26 deelnam, opviel was dat het nu internationaal heel snel gaat, en dat er in de héle wereld flinke ambities zijn om het klimaat te redden. Meer dan 150 landen hebben hun plannen flink aangescherpt. Niet alleen direct voor het klimaat maar ook voor biodiversiteit en natuurbehoud.

 

Aan den lijve

Duurzame technologieën worden snel rijp voor de markt gemaakt en zo steeds meer gemeengoed. Maar wat op mij de meeste indruk maakte: waar wij in het westen vaak wat technocratisch over klimaat en CO2 praten, voerden op de conferentie letterlijk duizenden mensen het woord namens hele bevolkingsgroepen die de gevolgen van klimaatverandering dagelijks aan den lijve ondervinden.

 

Weersextremen

Honderden miljoenen mensen kampen bijvoorbeeld met hittestress, waarbij het lichaam niet kan afkoelen omdat het te warm is. Honderden miljoenen mensen zien oogsten mislukken door droogte, waardoor zij niet meer zeker zijn of zij wel genoeg te eten hebben. En ook de toenemende weersextremen bedreigen mensen in hun bestaan.

 

Noodkreten gehoord

Het is dan ook niet vreemd dat zij minder geïnteresseerd zijn in de getalletjes achter de komma. Zij kijken uitsluitend naar wie hen daadwerkelijk uit deze uitzichtloze ellende helpt. Als je door deze bril kijkt is in Glasgow veel vooruitgang geboekt. De oproepen en noodkreten zijn gehoord en begrepen, en er zijn veel toezeggingen gedaan – zowel publiek als privaat – om nu echt in actie te komen.

 

Van woord naar daad

Aan toezeggingen dus geen gebrek, maar die moeten wel op korte termijn in concrete acties en daden worden omgezet. Als dat gebeurt loopt het glas vol tot aan de rand en krijgt ‘Glasgow’ alsnog een plek in de geschiedenis.   

 

Frits de Groot

Beleidssecretaris energie

 

klimaatakkoordklimaatveranderingverduurzamingverenigde naties