Verkopers slimme apparaten en onlinediensten moeten updates leveren

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-07-2020

Consumenten krijgen bij de aankoop van slimme apparaten zoals smart tv's, printers, camera's, babyfoons en digitale horloges recht op software- en beveiligingsupdates. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van bijvoorbeeld games of applicaties, maar ook voor streamingdiensten. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Dekker (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken).

 

Ondersteuning

Er bestaat nu geen expliciete verplichting om veiligheids- en softwareupdates te leveren voor apparaten die op het internet kunnen worden aangesloten of diensten die met het internet zijn verbonden. Consumenten lopen dus het risico dat hun apparaat of dienst het na verloop van tijd minder goed doet, omdat er op een gegeven moment geen updates meer komen. Door de invoering van een plicht voor verkopers om updates te leveren, blijft de consument langer verzekerd van de juiste ondersteuning.

 

Termijn

De termijn van verplichte updates is op basis van proportionaliteit, dus wat redelijk is voor een consument en vergelijkbaar met garantiesysteem bij aankopen. Een duurder product krijgt waarschijnlijk een langere termijn van updates. De verkoper of handelaar zal afspraken moeten maken met een derde, zoals de fabrikant of een softwareleverancier, die de updates kunnen leveren.

 

Omkering bewijslast verlengd

Ook regelt wetsvoorstel dat de duur van de zogeheten omkering van de bewijslast straks wordt verlengd van zes maanden naar één jaar. De bewijslast ligt bij de verkoper en niet bij de consument. Koopt iemand een smartphone en krijgt hij binnen een jaar een probleem met het toestel, dan moet de verkoper aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en de consument het probleem heeft veroorzaakt. Hiermee staat de consument sterker.

 

Overheidscampagne

Het wetsvoorstel sluit aan bij de eind vorig jaar gelanceerde overheidscampagne 'Doe je updates'. Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders hun slimme apparaten niet updaten, omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben. Daarmee zijn ze kwetsbaar voor internetcriminelen. Daarom roept de campagne op om slimme apparaten in huis direct te updaten en geeft het daarover tips.

 

Klik hier voor meer informatie en tips over de 'Doe je updates'-campagne.