Universiteiten kunnen belangstelling kunstmatige intelligentie niet aan

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-08-2018

Universiteiten zien een sterke groei van het aantal aanmeldingen voor de studie kunstmatige intelligentie voor komend studiejaar. Bij enkele onderwijsinstellingen is sprake van een verdubbeling ten opzichte van het huidige studiejaar. Ook aanverwante studies als data science en business analytics zitten enorm in de lift. Bijna alle universiteiten kunnen de groei niet aan en zetten of overwegen een rem op het aantal toelatingen met een numerus fixus.

 

Achterstand

De capaciteitsproblemen spelen juist nu beleidsmakers en wetenschappers zich grote zorgen maken over de achterstand van de EU ten opzichte van de VS en China. In de VS investeren techgiganten vele tientallen miljarden in kunstmatige intelligentie en wordt op Europees talent geaasd met aantrekkelijke onderzoeksprogramma's. China wil in 2030 wereldleider op dit gebied zijn.

 

Rem op instroom

Vijf van de zes universiteiten die de opleiding aanbieden, beperken de instroom van het aantal studenten kunstmatige intelligentie of overwegen dat. Zo geldt komend jaar aan de Universiteit van Amsterdam al een numerus fixus, net als bij de Radboud Universiteit Nijmegen. De RUG in Groningen vermeldt op zijn site dat de maatregel ook daar geldt vanaf 2019-2020, net als waarschijnlijk de Universiteit Utrecht. De VU Amsterdam denkt er nog over na. Alleen de Universiteit Maastricht zegt nog helemaal niet mee bezig te zijn met beperking van instroom.

 

Perspectieven

De groeiende belangstelling onder jongeren hangt samen met de uitstekende perspectieven voor een afgestudeerde specialist kunstmatige intelligentie. De financiële sector, de maakindustrie en startups in alle hoeken van de economie schreeuwen om jongeren die de beloftes waar kunnen maken van de, volgens velen, 'nieuwe industriële revolutie'. Door geavanceerde algoritmen (rekeninstructies) los te laten op grote hoeveelheden data zouden ontwerp- en productieprocessen spectaculair verbeterd kunnen worden.

 

Commentaar MKB-Nederland en VNO-NCW
Er is een nationaal actieplan nodig om te zorgen dat Nederland niet verder achteropraakt in kunstmatige intelligentie. In dit plan moet onder andere extra financiering vanuit bedrijven en overheid centraal staan, evenals slimme samenwerking tussen kennisinstellingen, ondernemingen en overheid.
Nu dit soort studies enorm aan populariteit winnen, moeten we alle zeilen bijzetten om te zorgen dat de universiteiten de instroom aankunnen. Een nationaal actieplan biedt de kans om gezamenlijk te bekijken wat in Nederland nodig is om de nu nog goede uitgangspositie verder uit te bouwen. Door slimme inzet van bijvoorbeeld parttime docenten, promotieonderzoek bij bedrijven, extra financiering vanuit bedrijven en overheid, en door slimme samenwerking kan veel worden bereikt. De afgelopen acht jaar van het topsectorenbeleid laten zien dat zo'n aanpak werkt, met een half miljard euro aan private extra investeringen tot gevolg. Als het gaat om kunstmatige intelligentie is zo'n stevige aanpak ook cruciaal.