Statiegeld op kleine plastic flesjes voor minder zwerfafval

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-05-2020

Op kleine plastic flesjes geldt vanaf 1 juli 2021 statiegeld. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Horeca en kleine bedrijven worden vrijgesteld. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken.

 

Plastic soep

Met dit besluit komt een einde aan twintig jaar discussie over statiegeld op plastic flesjes. Eerst zijn in 2018 afspraken gemaakt met het bedrijfsleven om het aantal kleine plastic flesjes dat in het milieu belandt met 70 tot 90 procent af te laten nemen. Als dit niet werd behaald, zou statiegeld ingevoerd worden. Dat is nu het geval. Statiegeld op kleine plastic flesjes moet plastic uit ons milieu weren. Jaarlijks gaan zo'n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank, waarvan zo'n 100 miljoen in het milieu belanden. De bedoeling is dat 90 procent van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd.

 

Kleine bedrijven vrijgesteld

Horeca en kleine bedrijven zijn uitgesloten van de verplichting kleine flesjes in te zamelen. Scholen en sportverenigingen kunnen daarnaast vrijwillig kiezen voor een innamepunt. Producenten zijn verantwoordelijk voor het nieuwe statiegeldsysteem en dragen hiervan de kosten. Een uitvoeringsorganisatie wordt opgezet om alle inzamelaars het komende jaar te helpen bij de uitrol van het statiegeldsysteem. Zo moeten er nieuwe inzamelmachines komen, apparaten die de flesjes plat maken en moet het transport en sorteren worden geregeld.

 

Blikjes

De volgende stap die Van Veldhoven tegen het zwerfafval zet, is het aantal blikjes in het milieu verminderen. In het najaar van 2021 moet er 70 tot 90 procent minder blikjes in het zwerfaval zijn. Lukt dat niet, dan volgt ook statiegeld op blikjes. Ondertussen start de overheid samen met het bedrijfsleven een gezamenlijke campagne om zwerfafval tegen te gaan, want de meest effectieve manier van tegengaan van zwerfafval blijft dat mensen hun afval niet in het milieu gooien.