Plan voor hervorming World Trade Organisation

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-10-2018

De World Trade Organisation (WTO) moet op verschillende punten hervormd worden. Dat meldden EU-commissaris voor handel Malmström en haar collega's in de VS en Japan in een verklaring. In de gemeenschappelijke verklaring zijn veel elementen verwerkt die ook terugkwamen in een conceptpaper dat de Europese Commissie eerder al had gepubliceerd.

 

Subsidies en transparantie

Het doel van de hervorming is onder andere om de huidige regelgeving effectiever te maken en om nieuwe regels in te voeren op het gebied van staatssteun en staatsbedrijven. Ook zoekt men naar methodes om sancties op te leggen aan landen die doelbewust dit soort subsidies niet melden. De drie onderhandelaars zullen hun steun geven aan een voorstel voor meer transparantie en het melden van subsidies voor de volgende bijeenkomst van de WTO-raad in november. Ook is erover gesproken om de gedwongen overgave van technologie tegen te gaan.

 

Ontwikkelingslanden

Een ander belangrijk punt zijn de reeds ontwikkelde landen die de groep van ontwikkelingslanden moeten verlaten. Ontwikkelingslanden genieten namelijk een zekere mate van flexibiliteit binnen de WTO. Een te brede classificering van 'ontwikkeling', in combinatie met de mogelijkheid van landen om zichzelf als 'ontwikkelend' aan te duiden, zou de mogelijkheid van de WTO om nieuwe overeenkomsten te maken remmen en kan de effectiviteit van deze overeenkomsten ondermijnen. Het doel is om de interne stappen gezet te hebben vóór het einde van 2018. Onderhandelingen over de subsidies zouden daarom zo snel mogelijk moeten beginnen.