'Omgevingswet weet zich verzekerd van positieve energie'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-05-2020

Hoewel de invoering van de Omgevingswet weer is uitgesteld, is het belangrijk de positieve energie rondom de wet vast te houden. Dit schrijft Arjan Nijenhuis, relatiemanager Omgevingswet van programma Aan de slag met de Omgevingswet in een blog.

 

Vereenvoudigen

De Omgevingswet vloeit voort uit tientallen wetten, zoals de Wet milieubeheer, de Waterwet en de Monumentenwet. Met de wet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen, zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.

 

Grote betrokkenheid

In 2011 begon het werk aan de Omgevingswet met, vanaf het begin, structurele betrokkenheid van decentrale overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om de kans op brede steun in de samenleving te vergroten. Hierdoor heeft zich vanaf het begin een grote verscheidenheid aan groepen achter de wet geschaard.

 

Kritiek

Daarom, schrijft Nijenhuis, is het des te verrassender dat er recent twee kritische artikelen over de Omgevingswet zijn verschenen. Het ene artikel roept op te stoppen met de Omgevingswet omdat deze onbegrijpelijk zou zijn voor de gewone burger. Nijenhuis betwist dit: de burger wordt straks door een duidelijke vragenboom geleid waardoor het in de meeste gevallen juist direct duidelijk is of een vergunning al dan niet nodig is. Het tweede artikel waarschuwt voor tunnelvisie en wil de wet nog eens tegen het licht houden. Dit is nergens voor nodig, reageert Nijenhuis, want de Omgevingswet is reeds uitgebreid geanalyseerd, voor het laatst nog in 2019.

 

Energie vasthouden

Volgens Nijenhuis is de manier waarop de wet wordt toegepast bepalend voor haar succes. Daarom dringt hij erop aan de positieve energie waarmee de wet omringd is vast te houden. Dit zal niet lukken als de wet voor de zoveelste keer geanalyseerd gaat worden, betoogt hij.

 

Klik hier voor het volledige blog.

Lees meer over