Luchtkwaliteit binnensteden nog dit jaar verbeterd

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-06-2018

De luchtkwaliteit in binnensteden verbetert nog dit jaar. Met nieuwe maatregelen voor alle knelpunten voldoet volgens huidige prognoses ieder Nederlands stadscentrum voor het einde van 2018 aan de Europese waarden voor luchtkwaliteit. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

 

Maatregelen

Van Veldhoven kondigt in samenwerking met gemeenten extra maatregelen aan in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. Voorbeelden zijn minder verkeer door de maastunnelcorridor in Rotterdam, walstroom aan de Rijnkade in Arnhem in plaats van stroomopwekking met gasolie op binnenvaartschepen en subsidies voor elektrische taxi's in Amsterdam. De nieuwe maatregelen worden toegevoegd aan het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit en Van Veldhoven stelt er ruim 10 miljoen euro voor beschikbaar.

 

Laatste knelpunten

De verwachting is dat ook de overschrijdingen rond veehouderijen (in Nederweert en Someren) zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2023 zijn opgelost. De komende tijd werkt Van Veldhoven samen met die gemeenten de aanpak uit die nodig is om deze knelpunten versneld op te lossen.

 

Schoneluchtakkoord

Voor een verdere vermindering van gezondheidsrisico's als gevolg van luchtverontreiniging, werkt de staatssecretaris met het Schone Lucht Akkoord toe naar de streefwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat akkoord zal begin 2019 aan de Tweede Kamer worden gestuurd. Het recente advies van de Gezondheidsraad 'Gezondheidswinst door schonere lucht' is hiervoor de basis.

Lees meer over