Europese handelscommissie stemt in met vrijhandelsverdrag EU-Vietnam

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-01-2020

De Commissie Internationale Handel van het Europees Parlement steunt het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Vietnam. Onlangs stemde de commissie vóór het verdrag en het Parlement werd geadviseerd hetzelfde te doen in de plenaire stemming. Het verdrag houdt in dat de importheffingen op twee derde van Europese en Vietnamese producten per direct verdwijnen. De heffingen op overige producten moeten in de komende zeven tot tien jaar afgebouwd worden.

 

Toenemend protectionisme

De Europese werkgeversverenigingen BusinessEurope en SMEunited zijn voorstander van het verdrag, blijkt uit hun gezamenlijke statement. Zij geven aan dat het van groot belang is dat de EU zich richt op handelsverdragen met andere landen, nu steeds meer traditionele handelspartners een protectionistische koers gaan varen.

 

Bevordering werkgelegenheid

Door meer handel tussen de EU en Vietnam te stimuleren, worden er volgens de Commissie Internationale Handel meer banen gecreëerd, zowel in de EU als in Vietnam. Volgens rapporteur Geert Bourgeois van het EP zou de deal de EU tussen nu en 2035 116.200 nieuwe banen op moeten leveren.

 

Duurzaamheid en mensenrechten

Het verdrag brengt met zich mee dat Vietnam zijn mensenrechten en arbeidsrechten moet beschermen (zoals binnen de verdragen van de International Labour Organization is vastgelegd) en duurzaamheidsrichtlijnen conform internationale afspraken moet naleven. Zo hebben beide partijen zich ook uitgesproken om aan de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.

 

Geografische producten

Traditionele producten met een specifieke geografische herkomst zullen beschermd worden tegen namaakproducten. Zo mag Vietnam geen eigen fetakaas of Riojawijn produceren. Deze regels zullen gelden voor 169 Europese producten en 39 producten uit Vietnam. Ook is er afgesproken dat de Vietnamese markt van overheidsaanbestedingen opengaat voor Europese bieders en worden non-tarifaire belemmeringen voor handel geminimaliseerd.

 

Vervolgprocedure

Nu de Commissie Internationale Handel akkoord is, is het aan het Europees Parlement om het handelsverdrag in de plenaire vergadering te behandelen. Als het Parlement ook met het voorstel instemt, dan gaat het handelsverdrag per direct in. Het investeringsverdrag, met daarin de internationale geschillenbeslechting, moet dan echter nog op lidstaatniveau geratificeerd worden.