Europarlement wil nieuwe normen voor CO2-uitstoot vrachtwagens

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-11-2018

Nieuwe vrachtwagens moeten in 2030 35 procent minder broeikasgassen uitstoten. Met deze nieuwe norm voor reductie van CO2-uitstoot heeft het Europees Parlement (EP) onlangs ingestemd. Het EP heeft hiermee een hogere norm gesteld dan de Europese Commissie, die 30 procent voorstelde. Ook is een tussentijds doel gesteld van 20 procent in 2025.

 

Naast de reductie van uitstoot is er ook een norm gesteld voor emissiearme of emissievrije voertuigen. In 2025 zou minimaal 5 procent van de verkochte voertuigen in deze categorie moeten vallen en vijf jaar later 20 procent. Vorige maand had het EP al ingestemd met een reductie van CO2-uitstoot van 40 procent voor nieuwe personenauto's.

 

Uitstoot vrachtwagens

Vrachtwagens en andere zware voertuigen stoten ongeveer een kwart van de CO2 in het wegvervoer en 5 procent van de totale hoeveelheid broeikasgassen binnen de EU uit. Sinds 1990 is de uitstoot van vrachtwagens met 25 procent toegenomen. Nieuwe normen voor CO2-uitstoot zijn bedoeld om te helpen het wegvervoer te verduurzamen.

 

Onderhandelen

Het EP heeft het geamendeerde Commissievoorstel aangenomen met 373 stemmen voor, 285 tegen en 16 onthoudingen. De Europarlementariërs moeten nu onderhandelen met de Raad om tot een definitieve norm te komen.