DNB gaat boetes uitdelen voor IBAN-discriminatie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-02-2020

De Nederlandsche Bank (DNB) hanteert vanaf 20 januari een wettelijk sanctieregime voor bedrijven die het verbod op IBAN-discriminatie overtreden. Er zijn namelijk bedrijven die nog steeds Europese betalingen van buiten Nederland weigeren, ondanks dat dit niet meer mag sinds de invoering van de Single European Payments Area (SEPA) in 2014.

 

Gewenningsperiode voorbij

Sinds de invoering gold een gewenningsperiode. DNB heeft bedrijven die niet voldeden aan de regels daarop gewezen als er via het meldpunt IBAN-discriminatie klachten binnenkwamen. Nieuw is dat DNB nu bevoegd is om een last onder dwangsom of een boete op te leggen als een betaler of ontvanger weigert een betaling naar of van een bankrekeningnummer uit een ander Europees buitenland te accepteren. Voordat zij daartoe overgaat, waarschuwt DNB de instelling om de overtreding te beëindigen.

 

IBAN-discriminatie

IBAN-discriminatie komt in vrijwel alle SEPA-landen voor, het meest bij Europese incassobetalingen en Europese overschrijvingen zoals salarisbetalingen of geldterugacties. Meestal is de oorzaak dat administraties en systemen van bedrijven tekortschieten om buitenlandse IBANs te kunnen verwerken. Ook zijn webformulieren vaak nog niet geschikt gemaakt voor IBANs uit andere landen. IBAN-discriminatie is verboden omdat het de goede werking van de Europese betaalmarkt ondermijnt.

 

Meldpunt IBAN-discriminatie

IBAN-discriminatie is op grond van artikel 9 van de Europese SEPA-verordening expliciet verboden. Klachten over IBAN-discriminatie in Nederland kunnen worden gemeld bij het Meldpunt IBAN-discriminatie via de website van DNB. Hier zijn ook antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen over IBAN-discriminatie. Klachten over IBAN-discriminatie door buitenlandse partijen worden behandeld door de bevoegde autoriteiten in het desbetreffende land.

Commentaar MKB-Nederland en VNO-NCW
Wij adviseren ondernemers die nog geen betalingen uit andere SEPA-landen accepteren om hun systemen aan te passen aan de inmiddels al jaren geldende wet- en regelgeving. Dat is zeker van belang nu het geduld van de wetgever op is en bevoegdheid is ingesteld om een boete uit te delen.