Database gevaarlijke stoffen in consument- en afvalverwerkersartikelen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
31-10-2018

De Europese Commissie heeft het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) de opdracht gegeven een database te bouwen. In deze nieuwe database moeten alle artikelen – voorwerpen in REACH-jargon – opgenomen worden waarin gevaarlijke stoffen aanwezig zijn in een gehalte van meer dan 0,1 procent.

 

Deze database moet eind 2019 worden opgeleverd. Bedrijven moeten uiterlijk eind 2020 de informatie voor in deze database bij ECHA aanleveren. Het is de bedoeling dat consumenten en afvalverwerkers de database kunnen inzien.

 

Zorgwekkende stoffen

Sommige stoffen hebben eigenschappen die een dusdanig gevaar voor de gezondheid of het milieu opleveren, dat het van belang is om gebruik van deze stoffen zo veel mogelijk te beperken. Deze stoffen worden op de kandidaatslijst voor zeer zorgwekkende stoffen voor autorisatie gezet. Consumenten die de database raadplegen kunnen zo zien welke stoffen er in voorwerpen zitten die ze in huis hebben of aan willen schaffen. Zij kunnen door de database te raadplegen bewustere en veiligere keuzes maken.

 

Afvalstromen

Voor afvalverwerkers is het ook zinvol om te weten welke stoffen er in de afvalstromen aanwezig zijn. Zij kunnen deze gegevens gebruiken om effectiever artikelen met gevaarlijke stoffen te scheiden van de overige artikelen en kunnen veiliger omgaan met afval. Op termijn moet dit er ook toe leiden dat fabrikanten veiligere alternatieven voor gevaarlijke stoffen gebruiken.