Consultatie over wet die beloningsregels financiële sector aanscherpt

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
15-07-2019

Het ministerie van Financiën heeft een internetconsultatie geopend over het wetsvoorstel 'Nadere beloningsmaatregelen financiële sector'. Die maatregelen moeten perverse prikkels van beloningen in de financiële sector tegengaan en het vertrouwen in de financiële sector vergroten. Dat schrijft minister Hoekstra (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Voorstel maatregelen

Zo mogen aandelen die deel zijn van de vaste beloning, pas na vijf jaar worden verkocht. Financiële ondernemingen, zoals banken en verzekeraars, zijn straks ook verplicht om bij hun beloningsbeleid meer rekening te houden met hun maatschappelijke positie door van tevoren belanghebbenden te betrekken bij beloningsvoorstellen. Daarnaast moeten financiële ondernemingen verantwoording afleggen over de verhouding van de beloningen tot hun maatschappelijke functie.

 

Geen claw back

Na een maatschappelijke consultatie en voorlichting van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt afgezien van het plan om bestuurders bij banken die staatssteun ontvangen, te verplichten om een gedeelte van hun vaste beloning terug te betalen, een zogeheten claw back.

 

Via de internetconsultatie kunnen burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties tot en met 30 augustus kennisnemen van de maatregelen en input leveren. Kijk hier voor de internetconsultatie.