Conjunctuurinformatie: Investeringen flink toegenomen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-11-2019

Het volume van de investeringen in materiële vaste activa is in september flink toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat kwam vooral door hogere investeringen in gebouwen, personenauto's en machines, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei bedroeg 8 procent. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen en september dit jaar heeft een werkdag meer dan september vorig jaar. Volgens de zogeheten investeringsradar van het CBS zijn de condities voor de investeringen in november gunstiger dan in september.

 

Huishoudens besteden meer

Consumenten hebben in september 2,2 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Zij gaven vooral meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. In totaal werd er 5,8 procent meer besteed aan duurzame goederen. Dat is de sterkste groei in ruim een jaar tijd. Aan overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen, werd 1 procent meer uitgegeven dan een jaar terug. Aan voedings- en genotmiddelen werd hetzelfde besteed.

 

De uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, lagen in september 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. Uitgaven aan diensten vormen ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen.

 

Het CBS meldt ook dat het consumentenvertrouwen in november nauwelijks is veranderd ten opzichte van oktober. De vertrouwensindicator komt uit op min 2, van min 1 een maand eerder. Het oordeel over het economisch klimaat is nagenoeg hetzelfde en de koopbereidheid verandert niet, aldus het CBS. Met min 2 ligt het consumentenvertrouwen boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar. Dat gemiddelde staat op min 4. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41.

 

Omzet industrie daalt opnieuw

De omzet van de Nederlandse industrie was in het derde kwartaal 6,3 procent lager dan een jaar eerder. Daarmee zakten de opbrengsten voor deze sector voor het derde kwartaal op rij. Binnen de landsgrenzen zetten producenten in de meetperiode 3,9 procent minder om dan een jaar terug. De buitenlandse omzet van industriële producenten lag 7,6 procent lager. De afzetprijzen daalden met 0,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit is voor het eerst in drie jaar tijd, aldus het CBS.

 

In de raffinaderijen en chemie was de omzetdaling het grootst. De omzet was ook lager in de transportmiddelenindustrie, de textiel-, kleding- en lederindustrie en in de basismetaal- en metaalproductenindustrie. In de hout- en bouwmaterialenindustrie namen de opbrengsten toe en bij voedings- en genotmiddelenindustrie en de papier- en grafische industrie was sprake van een kleine groei.

 

Het CBS constateert verder dat de industriële sector per saldo positief gestemd is over de verwachte omzet en personeelssterkte in 2020, maar een minder rooskleurig beeld geeft dan een jaar eerder. Zo verwacht 13 procent van de producenten voor 2020 een hogere omzet. Vorig jaar lag dat percentage nog op bijna een kwart. Wat betreft personeelssterkte rekent bijna 9 procent op een toename. Dat was een jaar terug nog bijna 13 procent.