Conjunctuurinformatie: Bijdrage toerisme aan economie bijna gehalveerd

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-09-2020

De bijdrage van de toerismesector aan de economie is in de eerste helft van 2020 bijna gehalveerd, terwijl die vorig jaar een record bereikte. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naar schatting gaat het om een krimp van 45 procent ten opzichte van de dezelfde periode in 2019. De krimp was het grootst bij bedrijven in de luchtvaart, reisbemiddeling en reisorganisatie. Het CBS berekent de toegevoegde waarde van de toerismesector door de opbrengsten in kaart te brengen en daar de uitgaven van af te trekken die daarvoor nodig waren.

 

Omzet zakelijke dienstverleners flink gedaald

De omzet van de zakelijke dienstverlening is in het tweede kwartaal met 18,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste neergang ooit gemeten. Het vorige negatieve record stamt uit het vierde kwartaal van 2009, toen de omzet van de zakelijke dienstverlening als gevolg van de kredietcrisis 7,6 procent lager lag.

 

Voor de reisbranche, met bijvoorbeeld reisbemiddelingsbureaus, werd een omzetkrimp met ruim 89 procent gemeten, als gevolg van de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus. In het eerste kwartaal was hier al een neergang van meer dan 19 procent te zien.

 

De omzet in het reclamewezen nam met bijna 31 procent af. Dat kwam doordat er veel minder werd geadverteerd door bedrijven in coronatijd en reclamebureaus dus veel minder opdrachten ontvingen. De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was 16,6 procent lager dan een jaar eerder. Het CBS meldt verder dat ondernemers in de zakelijke dienstverlening inmiddels een stuk minder pessimistisch zijn geworden. Wel ligt het ondernemersvertrouwen in de sector nog altijd bijzonder laag.

 

Horeca zwaar getroffen

De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal met iets meer dan de helft af ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het eerste kwartaal daalde de omzet al met bijna 14 procent. De opbrengsten van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalden in het tweede kwartaal met 64 procent. In het eerste kwartaal zetten zij al bijna 15 procent minder om. Hotels zagen de omzet dalen met 75 procent ten opzichte van de eerste meetperiode van het jaar.

 

Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, zagen de opbrengsten in het eerste kwartaal met 14 procent kelderen. In het tweede kwartaal werd bijna de helft minder omgezet. Met een daling van bijna 60 procent nam de omzet van cafés het sterkst af. De omzet van fastfoodrestaurants daalde het minst sterk, maar met bijna 25 procent is de daling nog altijd aanzienlijk.

 

Ondernemers in de horeca zijn nog altijd erg pessimistisch, zo constateert het CBS dan ook. Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het derde kwartaal uit op min 52,4. Dit is historisch gezien nog steeds een hele lage score, maar wel een stuk beter dan aan het begin van het vorige kwartaal. Toen kwam het vertrouwen uit op min 84,3.

 

Omzet detailhandel groeit bijna 10 procent in juli

De detailhandel heeft in juli 9,7 procent meer omgezet dan in juli 2019: de op een na grootste groei sinds het begin van de publicatie van koopdaggecorrigeerde cijfers in 2005. Het verkoopvolume lag 7,1 procent hoger. Online is zelfs ruim 38 procent meer omgezet. Supermarkten, meubel- en doe-het-zelfzaken en elektronicawinkels zagen de omzet tussen de 10 en 20 procent groeien. Kleding- en schoenenwinkels kampen nog met een krimp van ongeveer 1,5 procent. Dat is wel al veel minder dan in juni, toen ze nog ruim 6 tot 10 procent toegaven.