Compensatie voor zelfstandigen met kind

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-10-2017

Vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, kunnen alsnog een beroep doen op een compensatieregeling, van ongeveer 5.600 euro per persoon. Zo wordt een streep gezet onder een langlopende kwestie. Demissionair minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze week de Eerste en Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

 

Door een wijziging in de Wet arbeid en zorg (Wazo) verviel in mei 2005 de zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen. Vanaf juni 2008 hebben de moeders, die als zelfstandige werken, via de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (ZEZ) opnieuw recht op een uitkering gedurende tenminste zestien weken.

 

Enkele vrouwen, die in de tussenliggende jaren bevielen van een kind, vonden het onterecht dat zij geen beroep konden doen op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering en stapten naar de rechter. Zij claimden dat ze op grond van het VN-Vrouwenverdrag recht hebben op een dergelijke uitkering. De afgelopen jaren heeft dit tot verschillende uitspraken geleid. Deze zomer stelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) drie vrouwen in het gelijk en heeft minister Asscher vervolgens besloten om een compensatieregeling te treffen.

 

Zelfstandigen, beroepsbeoefenaren (‘vrij beroep’ als advocaat of dokter) en meewerkende echtgenotes, die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen moeten hun compensatie aanvragen bij UWV. Naar schatting 20.000 vrouwen komen in aanmerking voor deze regeling.