Het Milieubeheerprogramma

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-10-2019

Het Milieubeheerprogramma is een online hulpmiddel voor ondernemers bij het nemen van de wettelijk verplichte energiemaatregelen. Het programma richt zich op de verplichte Energiebesparende Maatregelen Lijst (EML) van de Wet Milieubeheer. Hiermee leveren bedrijven een bijdrage aan het Klimaatakkoord. Het initiatief is een vervolg op de campagne 'WATT je moet weten' van MKB-Nederland en VNO-NCW.

Update februari 2021: De campagne watttjemoetweten.nl zelf is opgevolgd door de campagne wattjekuntbesparen.nl.

 

Verstandig kiezen en geld besparen

Dit initiatief van MKB-Nederland - met IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen) als uitvoeringspartner - is ontwikkeld vanuit het perspectief van de mkb-ondernemer. Dat wil zeggen: in begrijpelijke taal, gebruiksvriendelijk en geld besparend. De online tool geeft per bedrijfstak een overzicht van de wettelijke verplichtingen en zet verschillende opties met hun prijzen naast elkaar. Dat helpt de ondernemer een keuze te maken die het beste past bij de eigen situatie. Door verstandig te kiezen en te plannen kan de ondernemer tienduizend euro of meer per jaar aan uitgaven besparen. Met de tool maakt de ondernemer een plan dat past bij het bedrijf en aansluit bij de investeringsplannen.

 

Omgevingsdienst

De planningslijst geeft de mogelijkheid de controlerende Ondernemingsdienst eenvoudig te laten zien welke energiebesparende maatregelen al zijn genomen en welke staan gepland. Via de online tool zijn alle gegevens op ieder moment en overal beschikbaar. De planningslijst attendeert de ondernemer via e-mail op de uitvoering van een voorgenomen maatregel. Hij of zij hoeft er op deze manier niet zelf meer aan te denken.

Door innovaties veranderen de technische mogelijkheden om aan energiebesparingsverplichtingen te voldoen. De tool wordt op dit punt geregeld geactualiseerd.

 

Samenwerking brancheverenigingen

Brancheverenigingen die partner zijn van het programma 'WATT je moet weten' kunnen het Milieubeheerprogramma als dienstverlening aan hun leden aanbieden. Hun lidbedrijven krijgen een hoge korting voor het gebruik van de tool. Deze vorm van dienstverlening vloeit voort uit het partnerschap en kost de branchevereniging niets. De Erkende Maatregelenlijst Informatieplicht (EML) in het programma wordt toegespitst op specifieke branchemaatregelen. Vanuit MKB-Nederland krijgen de verenigingen ondersteuning bij de promotie en communicatie naar hun leden. Zo werken wij samen aan de realisatie van de Klimaatdoelstellingen op een wijze die past bij het midden- en kleinbedrijf.

 

Bekijk de online tool hier.