‘Tweede Kamer geeft toetsing regeldruk tanden’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
24-04-2017

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de steun uit de Tweede Kamer om het mandaat van Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) – de opvolger van ACTAL – te versterken. De ATR zou zich volgens het voorstel van minister Kamp van Economische Zaken alleen bezighouden met nieuwe regelgeving, maar krijgt nu op meerdere terreinen een adviestaak.

 

Stevige waakhond
De sterke wens van de Kamer om een stevige waakhond te zetten op regeldruk, uitte zich in een zestal moties. Door de aangenomen moties wordt het mandaat van de ATR uitgebreid naar het adviseren over bestaande regelgeving en naar aanleiding van signalen uit de maatschappij, het adviseren van lokale overheden, en het op eigen initiatief advies geven aan de Eerste en Tweede Kamer. ATR zal ook onafhankelijk kunnen bepalen in hoeverre een wetvoorstel dat naar de ministerraad gaat van advies wordt voorzien.

 

Gebrek aan transparantie
Het uitgebreide mandaat is volgens MKB-Nederland en VNO-NCW broodnodig om Nederland te laten stijgen op de index van de regeldrukaanpak van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Daar staat het nu op een ‘troosteloze’ 28ste plek. Het grootste manco is volgens de OESO het gebrek aan transparantie in de gevolgen van wet- en regelgeving voor de regeldruk. Door deze aanpassingen worden die gevolgen weer een stuk transparanter gemaakt, aldus de ondernemersorganisaties.