Sluis winnaar MKB-Vriendelijkste gemeente provincie Zeeland

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-03-2019

Sluis is volgens ondernemers de MKB-Vriendelijkste gemeente van Zeeland. Jack Werkman, wethouder Economische Zaken van de gemeente Sluis, ontving de prijs vandaag uit handen van Frank de Reu, voorzitter Koninklijk Horeca Nederland in West Zeeuws-Vlaanderen.

 

Sluis heeft zich hiermee gerevancheerd voor de plek in de onderste regionen van Zeeland bij de vorige editie in 2016. Reimerswaal, de winnaar van de edities 2013 en 2016, is nu uit de top-3 gevallen. Goes neemt de nummer-2 positie over van Noord-Beveland die dit jaar een plekje is gezakt en dus op 3 is geëindigd.

 

Een goede voldoende

Sluis is ook de winnaar in Zeeland op het thema Communicatie en Beleid. Als het gaat om de Lasten geven ondernemers in Goes hun gemeente het hoogste cijfer, op de voet gevolgd door Sluis. Goes heeft verder het beste Imago van ondernemers buiten de eigen gemeente. In Noord-Beveland zijn de ondernemers het meest tevreden over de dienstverlening.

Op alle aspecten van dienstverlening krijgt Sluis van ondernemers een goede voldoende. De bereikbaarheid digitaal en telefonisch zijn op orde, net als de klantgerichtheid en de deskundigheid. Aan de snelheid van betalen valt nog wel wat te verbeteren, daar krijgt de gemeente een mager zesje voor.

 

Lokale MKB-Toets

Op de stelling: 'Biedt mijn gemeente ondersteuning bij het overgaan op duurzame vormen van energie' tasten veel ondernemers in Goes in het duister: bijna de helft weet het niet. En ook net iets meer dan de helft kan niet zeggen of de gemeente een accountmanager heeft. Op het onderdeel verminderen van regeldruk zijn de meningen stelliger: een kwart vindt dat de gemeente te weinig doet en een nog iets groter aantal heeft geen idee. MKB-Nederland roept gemeenten daarom op een lokale MKB-Toets in te voeren. Hierbij toets je al voor het invoeren van een nieuwe regel bij ondernemers of die geen onnodige administratieve lasten oplevert.

 

Landelijke bekendmaking

Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen. Daarnaast wordt in de categoriegrote steden een aparte winnaar aangewezen en wordt bekend welke gemeenten het best scoorden in de vier onderzochte pijlers: Communicatie en Beleid, Waardering van de lokale lasten versus het voorzieningenniveau, Imago bij ondernemers uit een andere gemeente en Tevredenheid over de dienstverlening.

 

Stimulans

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau Lexnova. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keerlandelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is daarmee het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben zo'n 20.000 ondernemers meegewerkt, waarvan 445 in Zeeland.

 

Dit is de elfde van de 12 provinciale uitreikingen. Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen de komende twee jaar. Ook de MKB-vriendelijkste stad wordt dan bekend.