'Principe-akkoord over Brexit geeft hoop'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-10-2019

UPDATE ‘We gaan de exacte details van de nieuwe afspraken bestuderen, maar dit geeft hoop dat we kunnen ontkomen aan het gevreesde horrorscenario van een no-deal Brexit.’ Dat is de voorzichtig positieve reactie van MKB-Nederland en VNO-NCW op het principeakkoord dat de EU en het Verenigd Koninkrijk donderdag hebben gesloten over de Brexit.

 

Precair Lagerhuis

De ondernemersorganisaties hopen dat ondanks de precaire situatie in het Britse parlement zowel de EU als het VK dit weekend tot een definitief akkoord kunnen komen. Dat is namelijk essentieel om ondernemers weer echt vertrouwen te kunnen geven in een goede Brexit-afloop, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Johnsons voorganger, Teresa May, had ook al een akkoord en dat werd tot drie keer toe weggestemd in het Engelse Lagerhuis.

 

Echte werk niet begonnen

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is niet alleen dit akkoord (over uittreden VK en de overgangssituatie) bepalend voor de handelsrelatie met het VK. Het Toekomstakkoord over de handel en investeringen moet nog volledig worden uitgewerkt en daarvan staan alleen nog maar enkele politieke hoofdlijnen vast. Het echte werk moet nog gebeuren, waarschuwen de bedrijfslevenorganisaties. Een vrijhandelsakkoord betekent per definitie een stap terug ten opzichte van de interne markt, zeggen zij, maar belangrijk is dat beide zijden verregaande vrije handel willen en ook het level playing field willen respecteren.

 

Onderhandelen over minder

De onderhandelingen voor het toekomstakkoord zullen ingewikkeld worden, verwachten MKB-Nederland en VNO-NCW want zij gaan feitelijk - in tegenstelling tot normale handelsbesprekingen - niet over meer handel dan in de bestaande situatie, maar over waar de handel beperkt zal worden en over het verdelen van de pijn daarvan.

 

Lees via deze link vragen en antwoorden gesteld aan EU's onderhandelaar Barnier tijdens de persconferentie over het voorlopige Brexit-akkoord.