Oplopend psychisch verzuim grote zorg voor mkb

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-11-2018

MKB-Nederland is bezorgd over de toename van het aantal ziektegevallen als gevolg van psychische klachten. Van het langdurend verzuim (langer dan zes weken) valt 34 procent van de medewerkers in het mkb om die reden uit, zo blijkt uit onderzoek van ArboNed. Juist voor kleine bedrijven is de impact enorm als iemand uitvalt.

 

Het gemiddelde verzuim van medewerkers in het mkb (tot 200 medewerkers) is in de eerste helft van 2018 licht gestegen naar 3,7 procent ten opzichte van 3,5 procent in 2017. Daarmee ligt het nog altijd een procent lager dan bij grotere bedrijven. Werknemers zijn niet alleen vaker ziek, ook duurt het herstel langer. Van het totale verzuim duurt 21 procent van het aantal meldingen langer dan zes weken.

 

Zorgwekkend, aldus MKB-Nederland, is met name het verzuim vanwege psychische klachten, dat met het jaar toeneemt. Van het langdurend verzuim was het aandeel psychisch verzuim in 2016 30 procent, in 2017 33 procent en in de eerste helft van 2018 34 procent.

 

Verzuim duurt langer

Het duurt bij werknemers die verzuimen met psychische klachten ook steeds langer voordat ze weer aan het werk zijn; gemiddeld 220 dagen in de eerste helft van 2018 ten opzichte van 197 dagen in 2017 en 167 dagen in 2016. Dit zit met name in het stressgerelateerd verzuim dat is gestegen naar 25 procent van het langdurend verzuim, zo blijkt uit de cijfers van ArboNed. Van de medewerkers met een burn-out, is 25 procent na 340 dagen nog niet hersteld. Als je weet dat één verzuimdag gemiddeld 250 euro kost, betekent dit naast verlies aan productiviteit ook nog eens een flinke verhoging van de verzuimkosten.

 

"Juist voor kleine bedrijven is de impact enorm als iemand uitvalt", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Met het almaar oplopende verzuim om psychische redenen wijst hij op het belang om hier als werkgever nadrukkelijk oog voor te hebben, de juiste maatregelen te treffen en een klimaat te creëren waarin zaken als werkstress goed bespreekbaar zijn.

 

Een maatschappelijk probleem

"Maar een mkb-ondernemer kan dit niet alleen", zegt hij daarbij. "Een burn-out bijvoorbeeld is ook zelden uitsluitend werk gerelateerd, maar veelal een gevolg van een combinatie van factoren."

 

Vonhof wijst erop dat de toename van het aantal mensen met psychische klachten niet is voorbehouden aan het bedrijfsleven. "Het een maatschappelijk probleem. Ook onder jongeren -scholieren en studenten - zie je het aantal gevallen toenemen. Dat is zorgwekkend en vraagt om bredere aandacht."

 

MKB-Nederland trekt dit jaar samen op met ArboNed om mkb-ondernemers te ondersteunen bij het verlagen en voorkomen van verzuim door stress. Dat doen de twee organisaties onder meer met tips, een toolkit en regionale kennissessies.