Noordoostpolder MKB-vriendelijkste gemeente Flevoland én Regio Zwolle

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-03-2019

De gemeente Noordoostpolder prolongeert de titel 'MKB-vriendelijkste gemeente van de provincie Flevoland' en mag zich vanaf dit jaar ook de MKB-vriendelijkste gemeente van de regio Zwolle noemen.

Jelle Weever (voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle) en Ronald de Vries (bestuurslid MKB-Nederland Regio Zwolle) reikten de prijzen gisteravond uit aan wethouder Economische Zaken Hans Wijnants.

De regio Zwolle bestaat uit 21 gemeenten in 4 provincies. Deze titel werd dit jaar voor het eerst uitgereikt op initiatief van MKB-Nederland Regio Zwolle.

 

Noordoostpolder stond twee jaar geleden ook al op de eerste plek in Flevoland. Zeewolde staat dit jaar op plek twee, gevolgd door Almere op drie. "Het is knap dat Noordoostpolder al meerdere keren de prijs wint", vindt Hans Bakker, regiomanager MKB-Nederland Midden. "Het is vaak makkelijker om aan de top te komen, dan er ook te blijven. We hopen met deze prijs andere gemeenten te enthousiasmeren om aan de slag te gaan met mkb-vriendelijkheid. Vaak worden winnaars benaderd met de vraag hoe ze het voor elkaar krijgen om te winnen. Wat zijn de succesfactoren en maak die toepasbaar op je eigen gemeente."

 

Een vol punt hoger

Noordoostpolder voert de ranglijst in Flevoland en de regio Zwolle aan als het gaat om Tevredenheid over de Dienstverlening en Communicatie en Beleid en staat op tweede plek bij de pijlers Lasten (na Zeewolde) en Imago bij ondernemers uit een andere gemeente (na Almere).

 

Vergeleken met twee jaar geleden zijn ondernemers in Noordoostpolder op vrijwel alle aspecten van de dienstverlening een stuk positiever in hun oordeel. Kreeg de snelheid van werken vorige keer een magere zes, nu is dat een dikke zeven. Ook op Communicatie, Deskundigheid en Vergunningverlening is het rapportcijfer een vol punt hoger. De bereikbaarheid (digitaal en telefonisch) krijgt zelfs een acht van de respondenten. Het minst tevreden zijn ondernemers over de kansen op aanbesteden.

 

Lokale MKB-Toets

Opvallend is ook dat driekwart van de ondernemers weet dat er een accountmanager is voor het mkb. Minder positief zijn ze over het beleid om regeldruk te verminderen. Nog geen 40 procent vindt dat de gemeente daar voldoende aan doet. MKB-Nederland beveelt gemeenten aan een lokale MKB-Toets in te voeren: voor de invoering van een regel onderzoeken of deze geen onnodige administratieve lasten oplevert.

 

Stimulans

De verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau Lexnova. Deze tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en of ze waar voor hun geld krijgen.

Zwols voorzitter Jelle Weever: "Wij zijn dan ook trots dat wij als regio de hoogste respons van Nederland hebben gehaald. Wij maken een overzicht van de resultaten van de gehele regio en geven de gemeenten tips en aanbevelingen om het mkb-klimaat te verbeteren."

 

In totaal hebben zo'n 20.000 ondernemers meegewerkt aan het onderzoek, waarvan 370 in de provincie Flevoland en 2.430 in de Regio Zwolle.

 

Landelijke bekendmaking

Op 26 maart 2019 maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen. Daarnaast wordt in de categorie grote steden een aparte winnaar aangewezen en wordt bekend welke gemeenten het best scoorden in de vier onderzochte pijlers: Communicatie en Beleid, Waardering van de lokale lasten versus het voorzieningenniveau, Imago bij ondernemers uit een andere gemeente en Tevredenheid over de dienstverlening.

 

Dit is de negende van de 12 provinciale uitreikingen. Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen de komende twee jaar. Ook de MKB-vriendelijkste stad wordt dan bekend.