Niet meer faxen maar digitaal gegevens uitwisselen in zorg

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-03-2019

Medische gegevens moeten voortaan makkelijker en veiliger digitaal kunnen worden uitgewisseld van de ene naar de andere zorgverlener. Ook moet de patiënt zelf eenvoudig inzage kunnen krijgen in zijn gegevens.

 

Dat staat in het manifest 'Samen Vooruit' dat is opgesteld door een brede coalitie van bedrijven, zorgaanbieders en zorgverzekeraars dat donderdag ochtend in Den Haag is overhandigd aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en Dianda Veldman,  directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. MKB-Nederland is medeondertekenaar.

 

Wettelijk afdwingen

De ondertekenaars steunen daarbij de nieuwe aanpak van minister Bruins om het voldoen aan afspraken over gegevensuitwisseling ook wettelijk af te dwingen. De nieuwe aanpak moet leiden tot minder administratieve lasten voor zorgprofessionals, minder afhankelijkheid van vaste leveranciers en een grotere regie voor de patiënt.

 

Open standaarden

De ondertekenaars pleiten onder meer voor open, 'algemene' standaarden binnen een open (ICT-)systeem en infrastructuur. Daarbinnen moet worden geconcurreerd op toepassingen en diensten op basis van data, en dus niet meer op de data zelf. De ondertekenaars vragen aan minister Bruins om te bevorderen dat alle betrokken ICT-leveranciers in de zorg praktische afspraken met elkaar en met zorgaanbieders maken. Tot slot hoort bij veilige identificatie eenvoudige toegang, hoge beveiliging en het gebruik van bewezen oplossingen voorop te staan, zo is in het manifest te lezen.

 

Koploper

Hoewel het Nederlandse zorgstelsel internationaal in hoog aanzien staat, is soepele en veilige gegevensuitwisseling nog verre van praktijk op de werkvloer, aldus de coalitiepartijen. 'De fax – of zelfs de postzegel - is vaak nog gemeengoed, in plaats van dat met één druk op de knop de data van de huisarts naar het ziekenhuis kan of omgekeerd. Samen kunnen we de stappen zetten om de digitale koploper voor de gezondheidszorg in de wereld te worden,' aldus de manifestondertekenaars.

 

Kijk hier voor de meest actuele lijst met ondertekenaars.