'Blij met ruimere werkkostenregeling kleine werkgevers'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-02-2019

MKB-Nederland is blij met de 100 miljoen euro die het kabinet vanaf 2020 structureel via de werkkostenregeling uittrekt voor lastenverlichting in het midden- en kleinbedrijf. De ondernemersorganisatie had daar sterk op aangedrongen.

 

Onbelaste vergoedingen

Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers hun werknemers onbelast vergoedingen verstrekken. De mate waarin de werkgever dit kan doen, is afhankelijk van de vrije ruimte. Deze vrije ruimte bedraagt 1,2 procent van de totale loonsom.

 

Iets extra's doen

In het voorstel van het kabinet wordt de werkkostenregeling zodanig aangepast dat er meer vrije ruimte komt voor 'kleine' werkgevers en werkgevers met relatief veel parttimers en of lage loonsommen. MKB-Nederland heeft dat steeds bepleit, omdat kleine werkgevers daarmee iets extra's kunnen doen voor hun medewerkers. Het gaat dan bijvoorbeeld om extern georganiseerde personeelsfeesten, uitjes en jubilea.

Werkgevers met een hogere loonsom profiteren ook van de extra vrije ruimte, maar naarmate een werkgever meer personeel heeft zal de extra vrije ruimte per medewerker lager uitvallen.

 

Twee schijven

Concreet stelt het kabinet een twee-schijvensysteem voor bij het vaststellen van de vrije ruimte. Tot een loonsom van 400 duizend euro (circa 12 fte) zal een hoger percentage (1,7 procent) worden toegepast. waardoor werkgevers tot 42 procent extra vrije ruimte tot hun beschikking krijgen.

 

Vrijstelling VOG

Tevreden is MKB-Nederland ook met de vrijstelling in de werkkostenregeling voor de verklaring omtrent gedrag (VOG). In veel sectoren is zo’n verklaring vereist om werkzaamheden te mogen verrichten. De kosten voor de VOG worden veelal vergoed door de werkgever, maar dat gaat ten koste van de beschikbare vrije ruimte van de werkgever. Met ingang van 2020 is dat niet langer het geval.