Minder rechtsbescherming voor ondernemers bij wijziging Wet WOZ

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-03-2019

Hoe hoog - of juist hoe laag - de WOZ-waarde van een onroerende zaak is, kan van groot belang zijn. Voor de eigenaar die er belasting over moet betalen, maar ook voor andere belanghebbenden. Daarom zijn MKB-Nederland en VNO-NCW positief over het initiatief van het kabinet om de rechtsbescherming voor belanghebbenden te verbeteren. Zo wordt de individuele WOZ-beschikking vervangen door een zaaksgebonden beschikking. Daardoor kan iedere belanghebbende voortaan bezwaar maken tegen de beschikking.

 

Aantasten rechtsbescherming

Negatief is echter dat het wetsvoorstel ook voorstellen bevat die de rechtsbescherming juist aantasten, stellen de ondernemersorganisaties. Zo vervalt de mogelijkheid voor nieuwe eigenaren of gebruikers om in het lopende jaar een WOZ-beschikking aan te vragen en daartegen bezwaar te maken. Zo'n tussentijdse beschikking is belangrijk, omdat het belang van ondernemers bij de WOZ-waarde groot is. Denk bijvoorbeeld aan de WOZ-waarde als bodemwaarde voor afschrijvingen.

 

Onjuiste WOZ-beschikkingen herzien

Ook een slechte zaak is het voorstel om onjuiste beschikkingen pas te herzien bij een afwijking van minstens 30 procent van de waarde die vastgesteld had moeten zijn. Nu is dat 20 procent, met een minimum van 5.000 euro. Dat moet onveranderd blijven, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW.