Meer aandacht voor laaggeletterdheid op werkvloer

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-06-2019

Bedrijven doen er goed aan om meer te doen om laaggeletterdheid bij medewerkers tegen te gaan. Maar zeker in het mkb kunnen ondernemers dat niet altijd alleen. Het is een maatschappelijk probleem dat onder aanvoering van de overheid een structurele aanpak vergt. Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in reactie op een rapport van de Stichting Lezen en Schrijven over laaggeletterdheid in sectoren, dat hij vandaag in Den Haag overhandigd kreeg van de directeur Geke van Velzen.

 

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat laaggeletterdheid het meest voorkomt bij schoonmakers, hulpkrachten in de bouw en industrie, productiemachinebedieners, hulpkrachten in de landbouw en keukenhulpen. In deze beroepen gaat het om 34 tot 44 procent van de medewerkers. Verder heeft meer dan een kwart van de laagopgeleide werkzoekenden grote moeite heeft met taal en of rekenen.

 

In dit welvarende land

"Het is eigenlijk schokkend om te zien hoeveel mensen in dit welvarende land met laaggeletterdheid te kampen hebben. En niet alleen dat, we zien ook steeds meer mensen die de digitale vaardigheden missen die nodig zijn om in deze samenleving volledig mee te kunnen doen", zegt Vonhof.

 

Groter risico

Ook uit welgemeend eigenbelang is hij van mening dat bedrijven moeten doen wat zij kunnen om laaggeletterdheid te signaleren en medewerkers waar nodig te helpen. Want volgens de Stichting Lezen en Schrijven zijn laaggeletterde werknemers minder productief, werken langzamer en maken meer fouten doordat ze informatie minder goed en snel begrijpen. Er is bovendien een groter risico op bedrijfsongevallen en een hoger ziekteverzuim, onder meer door stress en schaamte.

 

De invloed wordt alleen maar groter

De invloed van laaggeletterd- en laaggecijferdheid op werken is groot en wordt met de verdergaande digitalisering alleen maar groter. "Daarin investeren loont en veel bedrijven en instellingen doen dat ook al", aldus Vonhof.

 

Het is volgens hem niet altijd makkelijk om laaggeletterdheid te constateren. Mensen zijn soms een kei in het verbergen van die problemen en zijn er uit schaamte vaak niet open over. En veel werkgevers realiseren zich niet dat ook geschoolde mensen laaggeletterd kunnen zijn.

 

Advies en ondersteuning

Vonhof wil het onderwerp laaggeletterdheid de komende tijd nadrukkelijker onder de aandacht brengen bij ondernemers. "Daarbij moet wel gezegd dat ondernemers, en zeker in kleine bedrijven, dit niet altijd alleen kunnen. Zij moeten weten moeten weten waar zij bijvoorbeeld terecht kunnen voor advies en ondersteuning. Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem, dat onder aanvoering van de overheid een structurele aanpak vergt."

 

Bekijk ook de video van Stichting Lezen en Schrijven