Eindhoven MKB-Vriendelijkste gemeente Noord-Brabant

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
15-03-2019

Eindhoven is volgens ondernemers de MKB-Vriendelijkste gemeente van Noord-Brabant. Wethouder Stijn Steenbakkers ontving de prijs vrijdagochtend 15 maart uit handen van Jan van den Hoff, voorzitter van MKB Eindhoven.

 

Eindhoven neemt de titel in Noord-Brabant over van Veghel, dat twee jaar geleden werd onderscheiden. Oss en Best zijn deze editie geëindigd op de tweede en derde plek. De verkiezing (waaraan in Brabant bijna 2.700 ondernemers meededen) heeft als doel gemeenten te prikkelen het lokale ondernemersklimaat te verbeteren.

 

"Een mooie opsteker voor de gemeente Eindhoven", zegt voorzitter Jan van den Hoff van MKB Eindhoven. "Wij zien dit vooral als een stimulans voor de gemeente om nóg beter met het midden- en kleinbedrijf in gesprek te gaan. Wij ontbreken nog te vaak aan overlegtafels in de stad. Tevens blijkt uit het onderzoek dat vermindering van de regeldruk hoog op de verlanglijst van de ondernemers staat. Dat is nog een belangrijk verbeterpunt."

 

Grote stad 

Eindhoven is een opvallende winnaar. Het is in de afgelopen edities niet eerder voorgekomen dat een grote stad de toppositie op de provinciale ranglijst innam. In 2016 belandde de gemeente nog in de middenmoot van de Brabantse lijst.

 

Eindhoven scoort boven het landelijk gemiddelde op de hoofdthema's in het onderzoek: Communicatie en Beleid, Lasten, Tevredenheid over de Dienstverlening en Imago bij ondernemers buiten de eigen gemeente. Digitale bereikbaarheid staat bovenaan als het gaat om de dienstverlening. Ook vinden ondernemers dat er genoeg begrip voor hen is en dat de gemeente genoeg initiatieven neemt. Snelheid van betalen is nog te verbeteren, daar is het cijfer maar net voldoende.

 

Echt ontevreden is het Eindhovense mkb over het tegengaan van regeldruk. Minder dan een vijfde vindt dat de gemeente daar voldoende aan doet. MKB Eindhoven en MKB-Nederland zien die uitkomst als een belangrijke ondersteuning van het initiatief voor invoering van een lokale MKB-Toets. Daarbij wordt - in overleg met het georganiseerde mkb - bekeken of een gemeentelijke regeling onnodige regeldruk veroorzaakt.

 

Landelijk 

Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen.

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau LexNova. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. In totaal hebben zo'n 20.000 ondernemers aan de verkiezing meegedaan, waarvan 2.682 in Noord-Brabant. Het onderzoek heeft voor het grootste deel in de tweede helft van 2018 plaatsgevonden. In de ranglijst zijn 344 zelfstandige gemeenten opgenomen.

 

Dit is de achtste van de 12 provinciale uitreikingen. Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen de komende twee jaar. Ook de MKB-vriendelijkste stad wordt dan bekend.