Brielle winnaar MKB-Vriendelijkste gemeente provincie Zuid-Holland

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-03-2019

Brielle is volgens ondernemers de MKB-Vriendelijkste gemeente van Zuid-Holland. Gregor Rensen, burgemeester van Brielle ontving vandaag de prijs uit handen van Pieter van Klaveren, voorzitter MKB-Nederland Rotterdam Rijnmond.

 

Brielle neemt daarmee de koppositie over van Hellevoetsluis, dat twee jaar geleden deze titel in de wacht sleepte. De tweede plek gaat deze editie naar Leiden, de derde naar Barendrecht.

 

"Brielle geeft bedrijven de ruimte om te ondernemen zegt de Rotterdamse voorzitter Van Klaveren. Dat is een compliment aan zowel de ambtelijke als bestuurlijke organisatie. Samenwerking op het eiland Voorne-Putten tussen gemeenten en het bedrijfsleven is nog wel de opdracht voor de toekomst."

 

Sprong voorwaarts

Brielle heeft een opmerkelijke opmars gemaakt. In 2013 bungelde de gemeente nog in de onderste regionen van Zuid-Holland. Vorig editie, in 2016 was er al een verbetering zichtbaar die beloond werd met een plek in het midden. Om nu de sprong voorwaarts te maken naar de eerste plek.

Ondernemers in Brielle zetten hun gemeente op de eerste plek als het gaat om Communicatie en Beleid en Lasten. Als het gaat om Tevredenheid over de Dienstverlening gaat de eer van de beste in Zuid-Holland naar Capelle aan den IJssel. Rotterdam heeft in Zuid-Holland het beste Imago bij ondernemers buiten de eigen gemeente.

 

Op alle bevraagde aspecten van dienstverlening krijgt Brielle een hele dikke voldoende van ondernemers. De gemeente is digitaal en telefonisch goed bereikbaar, de dienstverlening is deskundig en er is begrip voor ondernemers. Ondernemers zijn ook redelijk tevreden over kansen op aanbesteden en de snelheid van betalen. Bij veel andere gemeenten zijn dit juist verbeterpunten. "Economie en werkgelegenheid gaan hand in hand. Als het binnen een gemeente/regio economisch goed gaat zorgt dit voor werkgelegenheid en welvaart", aldus Van Klaveren.

 

Lokale MKB-Toets

Opvallend is wel dat zo'n 40 procent van de ondervraagden niet weet of Brielle specifiek beleid heeft voor het mkb en nog eens 10 procent vindt dat dit ontbreekt. Ook weet de helft niet of er een accountmanager is voor het mkb. De gemeente zal zich ook moeten inspannen om de regeldruk te verminderen. Slechts een vijfde vindt dat de gemeente zich daar voor inspant. MKB-Nederland beveelt gemeenten aan een lokale MKB-Toets in te voeren, waarbij vooraf en in overleg met het georganiseerde mkb wordt gekeken of een regeling onnodige overlast veroorzaakt.

 

Landelijke bekendmaking

Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen. Daarnaast wordt in de categorie grote steden een aparte winnaar aangewezen en wordt bekend welke gemeenten het best scoorden in de vier onderzochte pijlers: Communicatie en Beleid, Waardering van de lokale lasten versus het voorzieningenniveau, Imago bij ondernemers uit een andere gemeente en Tevredenheid over de dienstverlening.

 

Stimulans

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau Lexnova. 

De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is daarmee het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben zo'n 20.000 ondernemers meegewerkt, waarvan 3.125 in Zuid-Holland.

 

Dit is de twaalfde en laatste van de provinciale uitreikingen. Morgen, 26 maart, maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen de komende twee jaar. Ook de MKB-vriendelijkste stad wordt dan bekend.