Aa en Hunze winnaar MKB-Vriendelijkste gemeente provincie Drenthe

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-03-2019

Aa en Hunze is volgens ondernemers de MKB-Vriendelijkste gemeente van Drenthe. Waarnemend burgemeester Ton Baas ontving de prijs vandaag uit handen van Hilbert Wiechers, voorzitter MKB Drenthe.

 

Aa en Hunze neemt de prijs voor de MKB-Vriendelijkste gemeente in Drenthe over van Emmen, dat de titel twee jaar geleden in de wacht sleepte. De Wolden en Meppel zijn deze editie geëindigd op de tweede en derde plek.

 

Voorbeeld voor andere

"Aa en Hunze laat zien hoe het kan en mag als voorbeeld dienen voor andere gemeenten in onze provincie", zegt Wiechers. "Daar is deze verkiezing ook op gericht: het stimuleren van gemeenten om hun service richting het mkb te verbeteren. Daarvoor moet je als gemeente, samen met het bedrijfsleven, blijven investeren in dienstverlening en korte lijnen. In Aa en Hunze gaat dat dus goed."

 

Opmars

Aa en Hunze is zich - na de negende plek in 2013 beter gaan inzetten voor ondernemers. Twee jaar geleden werd dat al duidelijk met een stijging naar de vijfde plaats in Drenthe en nu dus beloond door het lokale mkb met de eerste plek.

 

Op drie van de vier pijlers: Communicatie en Beleid, Lasten en Imago van ondernemers buiten de eigen gemeente staat Aa en Hunze fier bovenaan in Drenthe. Op het onderdeel Tevredenheid over de dienstverlening moet de gemeente Westerveld en De Wolden nog voor zich dulden. Ondernemers geven op alle aspecten van de dienstverlening hun gemeente een voldoende. Deskundigheid, betrouwbaarheid en vergunningverlening staan in dit lijstje bovenaan. Kansen op aanbesteden krijgt een zuinig zesje, daar kan de gemeente nog een slag slaan.

 

Lokale MKB-Toets

Opvallend is ook dat 60 procent van de ondervraagden het eens is met de stelling dat Aa en Hunze ondersteuning biedt bij het overgaan op duurzame vormen van energie. Daarentegen vindt nog niet de helft van de mkb-ers dat de gemeente werkt maakt van het tegengaan van regeldruk. MKB-Nederland beveelt daarom aan een lokale MKB-toets in te voeren, waarbij vooraf wordt gekeken of een regeling onnodige regeldruk veroorzaakt.

 

Landelijke bekendmaking

Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen. Daarnaast wordt in de categorie grote steden een aparte winnaar aangewezen en wordt bekend welke gemeenten het best scoorden in de vier onderzochte pijlers: Communicatie en Beleid, Waardering van de lokale lasten versus het voorzieningenniveau, Imago bij ondernemers uit een andere gemeente en Tevredenheid over de dienstverlening.

 

Stimulans

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau LexNova.

De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is daarmee het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben zo'n 20.000 ondernemers meegewerkt, waarvan 1.200 in Drenthe.

 

Dit is de zesde van de 12 provinciale uitreikingen. Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen de komende twee jaar. Ook de MKB-vriendelijkste stad wordt dan bekend.