Timmermans: economisch herstel coronacrisis moet groen zijn

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-04-2020

Eurocommissaris Frans Timmermans gaf dinsdag aan dat de coronacrisis geen reden tot uitstel van de Green Deal is. In een videoconferentie met de ENVI-commissie (milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid) van het Europees Parlement stelde hij dat 'iedere euro' die wordt uitgegeven aan het economisch herstel van de crisis bij moet dragen aan de groene en digitale transities waar de Commissie op inzet.

 

Klimaatwet

Timmermans benadrukte ook het belang van de Europese Klimaatwet, waarin wordt vastgesteld dat de Europese Unie in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Deze wet kan volgens Timmermans bijdragen aan de benodigde discipline die nodig is om het geld van de economische steunpakketten van de EU daadwerkelijk in duurzame projecten te investeren. Toch uitte onder andere Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) zijn zorgen dat de volgende Europese meerjarenbegroting, dat de Commissie in wil zetten voor herstel, voornamelijk gericht zou worden op het doen van extra investeringen en daarmee minder op verduurzaming.

 

Niet-essentiële consultaties

BusinessEurope verzocht Timmermans eerder per brief om niet-essentiële consultaties van de Green Deal, waar stakeholder betrokkenheid vereist is, te verlengen. Wel blijft BusinessEurope onveranderd gecommitteerd aan het streven om van de Green Deal een succes te maken.

 

2030 doelstelling

De impact assessment van de 2030 doelstelling, die ook onderdeel van de Klimaatwet moet worden, zal volgens Timmermans nog altijd in september afgerond worden. Daartoe zei hij de druk binnen de Commissie op te voeren. Een aantal andere onderdelen van de Green Deal worden wel uitgesteld, waaronder de Farm to Fork strategie in de biodiversiteitsstrategie. Volgens Timmermans is de uitsteltermijn echter een kwestie van weken, niet maanden.

 

Werkprogramma

Momenteel werkt de Commissie aan een herziening van het Werkprogramma van 2020, die op 29 april zal worden gepubliceerd. De verwachting is dat een aantal onderdelen van de Green Deal die van minder essentieel zijn om direct uit te werken, uitgesteld worden tot 2021. Dat bleek dinsdag echter niet uit de woorden van Timmermans.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.