Raad stemt in met tijdelijk stopzetten Europese begrotingsregels

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
24-03-2020

Europese lidstaten mogen de overheidsuitgaven flink opvoeren, zonder zich druk te hoeven maken over de Europese regels voor de maximaal toegestane staatsschulden en begrotingstekorten. De Raad Economische en Financiële Zaken ging gisteren akkoord met het voorstel daartoe van de Europese Commissie. Hierdoor kunnen nationale overheden de economie en de zorg beter ondersteunen tijdens de huidige crisis.

 

Deze ingreep staat bekend als de 'algemene ontsnappingsclausule' van het Stabiliteits- en Groeipact (SGP). Het is de eerste keer dat deze clausule gebruikt wordt. Normaal gesproken stelt het SGP dat het begrotingstekort van een lidstaat niet boven 3 procent van het BBP mag komen en dat de staatsschuld niet meer dan 60 van BBP mag bedragen. De huidige Nederlandse staatsschuld is iets minder dan 50 procent van het BBP. Het tijdelijk opschorten van deze regels moet zowel ten goede komen aan de bescherming van de gezondheid van Europese burgers als aan de mogelijkheid tot het verlenen van fiscale steun aan de economie.

 

Vandaag vergadert de Raad opnieuw. Ditmaal gaat het over het gebruik van het Noodfonds van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Frankrijk en Italië willen dat het maximale bedrag van €410 miljoen nu ingezet wordt. Onder andere Duitsland en Nederland zijn hier terughoudender in en zullen waarschijnlijk aangeven nog te willen wachten. Wel bestaat de kans dat er al een noodkrediet aan Italië wordt verleend.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.