Omefa: 'zonder voldoende grondstoffen is er geen circulaire economie'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-04-2019

 

Wat betekent Europa voor jou?

Eind mei (de 23ste om precies te zijn) is het weer zover. Dan gaan we naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Een belangrijk thema deze verkiezingen is het klimaat- en milieubeleid. Omefa is een innovatief mkb-bedrijf dat wil bijdragen aan een circulaire economie met een maximale herbruikbaarheid van producten, energie en grondstoffen. Aan het woord is Dizzy Soederhuizen, directeur en innovator van Omefa:


Al meer dan 40 jaar biedt Omefa totaaloplossingen in kunststofspuitgiettechniek. Door deze jarenlange ervaring en brede expertise zijn we in staat om klanten op het hele traject te ontzorgen, van het eerste idee tot en met het afgeleverde eindproduct. Continuïteit, flexibiliteit en betrouwbaarheid staan daarbij centraal. We spuitgieten elk kunststofproduct en staan garant voor hoge kwaliteit. Ook bij massaproductie. Juist door onze expertise en ervaring kunnen we meedenken en adviseren tijdens iedere stap van de productie. Welk materiaal is er nodig? Wat voor soort matrijs? Wat is de beste verhouding tussen matrijskosten en productprijs?

 

Absoluut uniek is ons vermogen om de productie aan te passen wanneer het product een succes blijkt. Dankzij ons MultiMould systeem kunnen we matrijzen naar behoefte toevoegen, zonder dat eerdere investeringen verloren gaan. Probleemloos meer produceren zonder kapitaalvernietiging dus.

 

We adviseren onze klanten om waar mogelijk gerecyclede en biologische materialen te gebruiken. Als duurzame onderneming willen we op een innovatieve wijze bijdragen aan een circulaire economie met een maximale herbruikbaarheid van producten, energie en grondstoffen. De inloop van gerecyclede producten is op dit moment al 60%.

 

Samen met klant zoeken we naar toepassingen voor hergebruik zoals bij de productie van vloerverwarmingsmatten, aardwarmtesondes, afvalbakken voor Nederland Schoon maar ook de bekende bakken van Plastic Heroes. Plastic Heroes is het inzamelsysteem voor lege, plastic verpakkingen zoals PET-flesjes, boterkuipjes en flacons. Zo is de cirkel rond!

 

Beter inzamelen

Dit kunnen we echter alleen doen als daar de juiste randvoorwaarden voor worden geschept. De grote uitdaging waar niet alleen wij, maar het hele bedrijfsleven, voor staan is om de keten volledig te sluiten en producten van monomaterialen (producten bestaande uit één soort materiaalsoort) te produceren.

'Zonder voldoende grondstoffen kunnen wij nooit naar een circulaire economie.'Cruciaal voor ons is de toegang tot grondstoffen. Zonder voldoende grondstoffen kunnen wij nooit naar een circulaire economie. Wij halen bijvoorbeeld veel van onze recyclaat uit andere landen in Europa. Daardoor hebben we vandaag de dag wél voldoende grondstoffen. Eén van de vereisten daarvoor is een goed gecoördineerd inzamelbeleid. In plaats van het verbieden van kunststof zou de volgende Europese Commissie er goed aan doen om in te zetten op totale inzameling van alle grondstoffen.

 

Het is bij consumenten onduidelijk waar zij hun producten in de circulaire economie kunnen brengen. Gebruikt kunststof tuinmeubilair kan ingeleverd worden bij de milieustraat van de gemeente en kunststof verpakkingen worden ingezameld via Plastic Heroes-zakken. Echter voor bijvoorbeeld (onderdelen van) speelgoed en bijvoorbeeld snijplanken is geen inzamelpunt. Europa zou moeten aansturen op meer eenduidige regels. We kunnen uiteindelijk consumenten alleen op recyclede producten zetten als er voldoende kunststof kan worden ingezameld en de keten gesloten is.

  

Meer informatie over ons bedrijf: https://omefa.nl/

 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.