OECD: MKB is het epicentrum van de coronacrisis, steun van lidstaten verschilt

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
30-04-2020

Uit een rapport van de OECD blijkt dat met name het MKB in heel Europa hard wordt getroffen door de coronacrisis. 50 procent van het Europese MKB te kampen heeft met grote verliezen in de omzet, stelt het rapport. Daarnaast vreest een derde van Europese MKB-ondernemingen over een maand niet meer over voldoende liquiditeit te beschikken en staan twee derde van de banen in het MKB onder druk.

 

Verschillende aanpakken

Verschillende Europese lidstaten hebben heel verschillende aanpakken voor het ondersteunen van het MKB tijdens de crisis. Zo mogen kleine ondernemingen in sommige lidstaten de huur later betalen, maar gaat dit in andere landen nog moeilijk. Daarnaast wordt in Frankrijk en Duitsland een volledige staatsgarantie op leningen aan het MKB gegeven en worden in Zwitserland de eisen voor toegang tot leningen sterk versoepeld. De regeringen van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besteden extra aandacht aan start-ups, maar verschillen nog sterk in de wijze waarop zij dat doen.

 

Snelheid en controle

Volgens Stephan Raes, beleidsanalist bij het OECD, is de centrale vraag hoe kan worden gezorgd dat er zo snel mogelijk financiële middelen bij het MKB terechtkomen. Met dit doel kiezen sommige landen, zoals Zwitserland, ervoor om eerst leningen te verstrekken en een groot gedeelte van de controle van aanvragen pas achteraf uit te voeren. Op die manier is het echter lastiger om te waarborgen dat het geld op de juist manier gebruikt wordt en kunnen minder voorwaarden aan het ontvangen van leningen worden verbonden. Raes raad overheden aan om zich flexibel op te stellen en deze processent tijdig bij te blijven sturen.

 

Nieuwe markten

Een ander onderdeel van crisisbestrijding in een aantal landen is het ondersteunen van ondernemers in het vinden van nieuwe markten. Met name Zweden en Zuid-Korea zijn hierin sterk actief. Het verbeteren van de toegang tot internationale markten is volgens Raes een onderdeel van de crisisbestrijding waarvan Nederland de aanpak nog zou kunnen verbeteren.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.