EU start toetredingsprocedures Albanië en Noord-Macedonië

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-03-2020

Nadat eind vorig jaar het aantreden van de toetredingsprocedures van Albanië en Noord-Macedonië nog werd tegengehouden door de Raad, heeft zij nu voor beide landen groen licht gegeven. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf aan dat de nodige hervorming zijn doorgevoerd en de EU daarom 'doet wat ze belooft heeft'.

 

Geopolitiek belang Balkan

Olivér Várhelyi, de Eurocommissaris voor uitbreiding van de EU, benadrukte dat hiermee niet alleen een signaal wordt afgegeven aan de twee landen in kwestie, maar ook aan de regio als geheel. Volgens  Várhelyi committeert de EU zich met dit besluit aan de Europese toekomst van de Balkan. Dat is momenteel van groot strategisch belang, gezien de beperkte Europese steun die de Balkan tot nu toe ontving in de Coronacrisis. De Servische president gaf om die reden aan nauwere banden met China na te streven, waarvan het land naar zijn zeggen meer hulp ontving.

 

Vervolgstappen

Het beginnen van de toetredingsprocedures is nog geen garantie voor EU-lidmaatschap. Zo is Turkije al sinds 2004 kandidaat-lidstaat, maar is het nog altijd ver van lidmaatschap verwijderd. Albanië en Noord-Macedonië zullen nog meerdere hervormingen door moeten voeren. Zo geeft de Raad aan dat Albanië stappen moet zetten om georganiseerde misdaad en corruptie te bestrijden. De Commissie begint nu met het opstellen van de frameworks voor de onderhandelingen met beide landen.

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.