Escalar: Commissie lanceert nieuwe investeringsaanpak voor veelbelovende ondernemingen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-04-2020

De Europese Commissie lanceert met Escalar een nieuwe investeringsaanpak die durfkapitaal en groeifinanciering voor veelbelovende ondernemingen zal ondersteunen. Escalar is samen met het Europees Investeringsfonds (EIF) ontwikkeld en moet ervoor zorgen dat onderneming kunnen opschalen en daarmee de economische en technologische soevereiniteit van Europa kunnen helpen versterken.

 

Werking van Escalar

In de proeffase wordt in samenwerking met het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) tot 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiermee moet de investeringscapaciteit van durfkapitaal- en private-equityfondsen vergroot worden en investeringen aangetrokken worden van in totaal maximaal 1,2 miljard euro: vier keer de oorspronkelijke investering. Escalar bevordert het sluiten van fondsen door maximaal 50 % van de omvang van een fonds toe te zeggen. Zowel nieuwe fondsen, met een focus op de financiering van scale-ups, als bestaande fondsen die ondernemingen in hun portfolio met groot potentieel extra willen ondersteunen, kunnen een beroep doen op Escalar.

 

MKB-strategie

De Commissie stelt dat zij met de lancering van Escalar één van in de MKB-strategie opgenomen maatregelen tot uitvoering brengt: het verbeteren van de toegang van het MKB tot financiering. Het initiatief moet innoverende ondernemingen ondersteunen en zo zorgen dat Europa zijn leiderspositie op het gebied van wereldwijde technologische ontwikkelingen kan behouden.

 

Coronacrisis

Naar aanleiding van de COVID-19 uitbraak geeft de Commissie aan dat veel Europese bedrijven moeite hebben om voldoende investeringen aan te trekken om zich in Europa te ontwikkelen en op te schalen. Daardoor moeten bedrijven hun activiteiten staken of vertrekken zij in hun opschalingsfase naar landen buiten Europa. Bovendien zijn door de coronacrisis de exitroutes (verkoop of introductie op de beurs) voor durfkapitaal- en private-equityfondsen tijdelijk gesloten, waardoor deze fondsen snelgroeiende ondernemingen in hun portfolio gedurende langere tijd moeten ondersteunen. Door te investeren in Escalar kunnen deze fondsen ondersteund worden in het verlenen van hulp aan bedrijven, waardoor deze bedrijven de coronacrisis beter kunnen doorstaan.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.