DSM-Niaga: Overheid toon leiderschap, de consument zal volgen!

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-04-2019

 

Wat betekent Europa voor jou?

Eind mei (de 23ste om precies te zijn) is het weer zover. Dan gaan we naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Een belangrijk thema deze verkiezingen is verduurzaming. DSM-Niaga wil de circulaire economie een boost geven door materialen en producten ‘again & again’ te hergebruiken:


Wat doet DSM-Niaga? DSM-Niaga® is een samenwerking tussen MKB-bedrijf Niaga en multinational DSM, om technologie en circulaire producten te ontwikkelen. Het eerste product is tapijt. De tapijten die nu op de markt zijn, zijn een complexe combinatie van (deels onwenselijke) materialen die voor de eeuwigheid aan elkaar zijn gelijmd. Slechts 3% is recyclebaar: 1,5 miljoen ton tapijt wordt jaarlijks weggegooid of verbrand. DSM-Niaga heeft technologie ontwikkeld waarmee polyester tapijt op dusdanige wijze wordt geproduceerd, dat het uiteindelijk weer volledig omgezet kan worden in polyesterkorrels die als basis dienen voor nieuwe vloerbedekking. De nieuwe technologie is ook geschikt voor tapijt van twee verschillende materialen (polyester met polyamide of wol), waarbij de verschillende lagen gemakkelijk zijn te scheiden en separaat gerecycled kunnen worden. De onomkeerbare verlijming van de tapijten die nu op de markt zijn, maakt volledige recycling onmogelijk. 

De naam Niaga is niet toevallig: het is ‘again’ achterstevoren. Wij willen materialen en producten ‘again & again’ hergebruiken. We zijn al op de markt! Mohawk verkoopt de tapijten in de VS en in Europa worden tapijt en karpetten met Niaga technologie verkocht door Donkersloot en Bestwool. Het blijft niet bij tapijt! Samen met het Nederlandse Auping is de eerste circulaire matras ontwikkeld en met het Venlose bedrijf Ecor worden volledig recyclebare panelen ontwikkeld voor bijvoorbeeld kantoormeubilair. In alle producten is de ‘koppel-ontkoppel-eigenschap’ van de lijm essentieel om de recyclebaarheid van de producten te bewerkstelligen.

 

Wat is de uitdaging waar het bedrijfsleven voor staat om de EU economie circulair te maken?

Het bedrijfsleven moet grote stappen durven zetten. Het principe van ‘gelijke speelveld’ wordt gebruikt om iedereen te laten meedoen, maar dan houd je de status quo in stand! De ‘disruptors’ versnellen de transitie naar een circulaire economie en de overheid moet die groep meer steunen.

'Ons systeem moet anders: ontwikkel voor hergebruik, niet verbruik.'

Waar loopt DSM-Niaga in de EU tegenaan?

Bestaande wetgeving ondersteunt circulaire producten onvoldoende. De EcoDesign Directive zegt bijvoorbeeld niets over circulariteit, terwijl circulariteit begint bij het design: beperk complexiteit, gebruik een minimaal aantal verschillende materialen, zorg dat materialen kunt loskoppelen, ban onwenselijke stoffen. Alleen zo maak je duurzame, veilige en gezonde producten.

 

De EcoDesign Directive zou hierop moeten inspringen. In het algemeen vraagt de circulaire maatschappij om regelgeving die ingrijpt in de hele waardecyclus: ontwerp, gebruik en na gebruik en hergebruik. Ons systeem moet anders: ontwikkel voor hergebruik, niet verbruik. Dus moet ook de EU regelgeving anders en meer dwingend richting circulariteit.

'De nieuwe Commissie moet meer transparantie in producten en hun waardeketens eisen.'

Wat moet de volgende Europese Commissie nou écht doen om de circulaire economie in de EU verder te brengen?

De EU wil voorop lopen in duurzaamheid. Dus moet de Europese Commissie beleid maken dat de ontwikkeling van duurzame producten versnelt en ondernemingen die vooroplopen ondersteunt. Als je bijvoorbeeld storten en verbranden van afval van grote afvalstromen beperkt of verwerking regelt via Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV), gaan er vanzelf meer circulaire producten op de markt komen.

 

Daarnaast moet de nieuwe Commissie meer transparantie in producten en hun waardeketens eisen. Dan kan de afvalverwerker schone en veilige afvalstromen creëren en de consument duurzaamheid, repareerbaarheid en gezondheidsaspecten van een product beoordelen en duurzame, veilige keuzes maken.

 

Ten slotte moet circulariteit onderdeel worden ‘Green Public Procurement’. Zo vergroot je de markt voor circulaire producten en gaan meer bedrijven circulaire producten maken.

 

Overheid toon leiderschap! De consument zal volgen!

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.