Drukke agenda voor beleid en regelgeving van de Europese Commissie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-05-2017

De Europese Commissie heeft in haar werkprogramma voor 2017 aangegeven op tien prioriteiten te zullen letten. Enkele voorbeelden van die prioriteiten zijn het versterken van de Interne Markt (Single Market Strategy), het verbeteren van de Digitale Interne Markt (Digital Single Market Strategy) en de EU een sterkere rol in de wereld geven. De Commissie Juncker heeft voor elk van de tien prioriteiten een wetgevingspakket ontwikkeld. De meest recent uitgebrachte en aankomende pakketten zijn de onderstaande:

 

  • Single Market Strategy: Compliance package: 2 mei             
  • Global Strategy: Renewed Partnership with Africa: 3 mei  
  • Digital Single Market: Mid-term review: 10 mei
  • European Semester Spring Package: Country specific recommendations: 16 mei   
  • Mobility package: Post 2020 strategies on cars/vans and on lorries, buses and coaches; Euro vignette and European Electronic Toll Service (EETS) Directive: 31 mei         
  • Capital Markets Union: Mid-term review: 7 juni
  • Aviation: Open and Connected Europe: 7 juni
  • Single Market Strategy: Goods Package: 13 juni

 

Recent gelanceerde pakketten

De meest recent gelanceerde pakketten zijn de Global Strategy, de Compliance Package en de Digital Single Market Review. Met betrekking tot de Global Strategy heeft de Europese Commissie twee weken geleden een communicatie uitgebracht waarin enkele plannen en doelstellingen staan beschreven over de hernieuwde relatie met Afrika.

 

Het  Compliance Package bevat  drie specifieke voorstellen, de Single Digital Gateway, een communicatie over SOLVIT en de Single Market Information Tool (SMIT). Onze Europese koepelorganisatie BusinessEurope heeft in een persbericht laten weten enthousiast te zijn over de plannen voor een Single Digital Gateway en de verbeteringen voor SOLVIT. Beide initiatieven kunnen volgens BusinessEurope bijdragen aan een voorspelbare, zekere en transparante interne markt. Er bestaan echter grote zorgen over het SMIT-initiatief. Het zou volgens directeur-generaal Markus Beyrer niet zo moeten zijn dat bedrijven onder angst van sancties gevoelige informatie moeten leveren zonder een duidelijk doelstelling.

 

De Digital mid-term review kijkt terug op de Digital Single Market Strategy en op basis van die review zouden er nieuwe voorstellen verwacht kunnen worden op het gebied van de data-economie, cybersecurity en online platforms. Over de Digitale Interne Markt heeft BusinessEurope in een brief aan Eurocommissaris Ansip laten weten dat het noodzakelijk is dat die markt snel wordt voltooid.

 

Binnenkort worden onder andere de European Semester Spring Package en de Mobility Package verwacht. BusinessEurope houdt ons op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op die pakketten, die wij op onze beurt weer via onze kanalen met u delen.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.