De European Green Deal: het vlaggeschip van de nieuwe Commissie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-12-2019

Tien dagen na aantreden van de nieuwe Commissie presenteerden voorzitter Ursula von der Leyen en vicevoorzitter Frans Timmermans de European Green Deal. Deze nieuwe groeistrategie, met als kerndoel een klimaatneutrale en circulaire EU in 2050,  moet de Europese Unie transformeren naar een eerlijke, voortvarende samenleving met een moderne, grondstofefficiënte en concurrerende economie.

 

MKB-Nederland en VNO-NCW verwelkomen de European Green Deal en zien deze als een goed vertrekpunt voor het Europees klimaatbeleid. Een voortrekkersrol van de EU op klimaatbeleid zou zorgen voor een gelijk speelveld in Europa. Het Nederlandse bedrijfsleven gaat  graag verder in gesprek met de Europese Commissie en het kabinet over de verdere uitwerking van de plannen.

 

Klimaat neutraal in 2050

De European Green Deal werkt uiteindelijk naar de doelstelling om een klimaatneutrale economie te worden in 2050. Die doelstelling zal volgend jaar in maart worden vastgelegd in een juridisch bindende ‘Europese Klimaatwet’. EU-beleid zal vervolgens moeten waarborgen dat alle sectoren bijdragen aan de transitie.

BusinessEurope: economische pijler voor investeringen nodig

Baanverlies voorkomen met industriebeleid

Voorzitter von der Leyen zei bij haar aantreden: “At the core of the European Green Deal will be an industrial strategy that enables our businesses – big and small – to innovate and to develop new technologies while creating new markets”. De werkgeversorganisaties onderschrijven deze aanpak en benadrukken dat er zo gewerkt kan worden aan de inclusieve transitie.

 

Goede en praktische ondersteuning van bedrijven is essentieel om te zorgen dat alle investeringen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden en de doelen worden gehaald. Dit is nog onderbelicht in de Commissiemededeling en verdient meer aandacht in de verdere uitwerking van de plannen. De Europese werkgeversorganisatie BusinessEurope pleit voor een duidelijke en sterke economische pijler waarmee de benodigde investeringen kunnen worden gemobiliseerd. Alleen concurrerende bedrijven kunnen uiteindelijk de technologische oplossingen en duurzame banen leveren.

De Commissie moet kijken naar impact op mkb

Mkb voldoende ontzorgen

Draagvlak is cruciaal voor de succes van de plannen. Burgers en het mkb dienen daarom zoveel mogelijk ontzorgd te worden. Hoewel de European Green Deal verwijst naar de industrie strategie, wordt er geen expliciete koppeling gemaakt met het eerder aangekondigde EU mkb-strategie. De Europese Commissie zal daarom bij de uitwerking van de plannen goed moeten kijken naar wat voor impact dat heeft voor het mkb.

 

Lees hier de mededeling en de opsomming van de 47 voorlopig aangekondigde klimaatplannen

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.