Corona-maatregelen in de Verenigde Staten

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
25-03-2020

De Verenigde Staten zitten een beetje in een dubbele situatie wat corona betreft: aan de ene kant neemt het aantal besmettingen (en het aantal doden) in een snel vaart toe; aan de andere kant maken veel politici zich schijnbaar meer zorgen om de beurzen en de economie dan om de gezondheid van de bevolking. Deze week is er door de senaat een 2 biljoen dollar steunpakket aangenomen om bedrijven te helpen. En ook veel staten hebben extra maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

 

Verspreiding van corona in de Verenigde Staten

Als eerst de cijfers: de Verenigde Staten had op 25 maart 54,963 bevestigde besmettingen. 784 mensen zijn aan het virus overleden. Van belang is hierbij dat het gaat om de besmettingen onder mensen die getest zijn. Net zoals in veel Europese landen heeft ook de VS een tekort aan testkits- ondanks dat de productie zo vele mogelijk is opgeschaald- waardoor voor een lange tijd alleen risicogevallen getest werden. Daarnaast is de zorg in de VS en de verzekering anders geregeld dan hier waardoor miljoenen mensen onderverzekerd of zelfs helemaal niet verzekerd zijn. Doordat zorg- met name in ziekenhuizen- daarnaast extreem duur is en mensen veel minder vaak betaald verlof hebben, zoeken mensen met (mildere) klachten minder snel hulp en blijven zij naar hun werk gaan, waardoor het virus zich verder verspreid.

 

Donald Trump

Nog maar een paar weken geleden was er volgens Trump nog niks aan de hand in de VS. Hij nam maatregelen die vooral te maken hadden met andere landen- zoals het vliegverkeer met China en Europa stop te zetten omdat hij ons verantwoordelijk hield voor de verdere verspreiding van het virus. Tegelijkertijd wil Trump overkomen als 'de sterke leider', die de juiste maatregelen neemt om het volk te beschermen. Zo wordt het leger ingezet om veldhospitalen op te zetten, om de hardst getroffen staten bij te staan. Ook is het opzettelijk verspreiden van corona aangemerkt als terrorisme.

 

Daar kwamen twee weken geleden federale richtlijnen voor 'social distancing' bovenop. Zo worden bijeenkomsten met meer dan 10 personen afgeraden en wordt iedereen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken en kinderen thuis te laten blijven. Ook wordt mensen gevraagd zo min mogelijk uit eten/ naar bars/restaurants te gaan. Deze aanbevelingen gelden vooral voor kwetsbare mensen en mensen die (milde) symptomen hebben. Dit initiatief '15 days to slow the spread' die gelden voor, je raadt het al, 15 dagen en lopen volgende week maandag af.

 

Waar medische experts President Trump aanraden om strengere maatregelen te nemen en vooral de maatregelen te verlengen -met extra urgentie omdat de komende weken voor de VS cruciaal zijn om de verspreiding zo klein te houden dat ziekenhuizen het aan kunnen- heeft Trump zelf in een speech maandag aangekondigd de maatregelen liefst zo snel mogelijk weer op te heffen en de economie weer normaal te laten draaien. "Our country wasn't built to be shut down".

 

Lockdown maatregelen

Veel Amerikaanse staten schijnen het echter niet eens te zijn met deze uitspraak. Onder andere California, New York (met 15 000+ bevestigde besmettingen de staat die het hardst getroffen is), Hawaii, Ohio, Louisiana, Connecticut, New Jersey en Illinois zijn in lockdown. In deze staten wonen meer dan 100 miljoen Amerikanen, ongeveer een derde van de bevolking van de VS. De lockdown betekent dat alle 'niet-essentiële' bedrijven moeten sluiten. Alleen belangrijke diensten zoals supermarkten en de gezondheidssector zijn nog open. Ook wordt van inwoners verwacht dat ze alleen de straat op gaan voor noodzakelijke uitingen.

 

De verspreiding van het virus verschilt heel erg per staat. Ook de maatregelen per staat verschillen enorm. Zo heeft Florida bijvoorbeeld bars/restaurants en andere entertainment locaties gesloten maar (nog) geen verdere lockdown-maatregelen genomen. Ook de duur van de maatregelen verschilt per staat. Daarnaast hebben ook een aantal steden/ gemeentes extra maatregelen aangekondigd, bovenop de maatregelen die op het niveau van de staat zijn genomen. Een goed overzicht per staat is te vinden op de site van de Wall Street Journal.

 

Economische maatregelen

Naast de lockdown maatregelen wordt er ook veel gedaan om de economie te helpen. Na meerdere mislukte pogingen is nu een enorm pakket van 2 biljoen dollar door de senaat aangenomen. Het pakket wordt zowel gesteund door Republikeinen en Democraten. Het nieuwe pakket maakt geld beschikbaar voor een breed pakket aan maatregelen. Zo wordt er een fonds van 500 miljard dollar opgezet om bedrijven die hard geraakt worden door corona geld te lenen. 150 miljard gaat naar lokale en regionale overheden, 130 miljard naar ziekenhuizen, en wordt de werkloosheidsuitkering versterkt waardoor Amerikanen die hun baan verliezen door corona recht hebben op 4-maanden inkomen garandeert. Individuen en gezinnen kunnen een tegemoetkoming van 1200 tot 2400 dollar krijgen en gaat er 367 miljard naar garanties voor leningen voor het mkb.

 

Het pakket moet nu door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd worden. De snelste manier- waar voorzitter Nancy Pelosi (Democraat) op inzet- is als het huis unaniem instemt met het pakket. Dit moet ook voorkomen dat de meer dan 400 afgevaardigden allemaal naar Washington moeten reizen om het voorstel goed te keuren. Het is echter nog maar de vraag of dit lukt voor een pakket van deze grootte, aangezien er bij beide partijen kritische noten te horen zijn. Het is echter niet waarschijnlijk dat de maatregelen afgekeurd worden, gezien de significante steun aan beide kanten.

 

Tot slot zal het decreet door President Trump ondertekend moeten worden. Voor Trump is het een prioriteit dat het goed gaat met de economie- zeker in het licht van de presidentsverkiezingen eind dit jaar waar de stand van de economie een van zijn grootste troeven is. Waarschijnlijk zal hij daarom voor de maatregelen zijn.

 

Een eerder pakket met noodmaatregelen -waarmee testkits gratis werden gemaakt, mensen recht kregen op betaald ziekteverlof en werkloosheidsuitkeringen werden uitgebreid- is vorige week door Trump getekend.

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.