Commissie wil meerjarenbegroting verhogen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
30-03-2020

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft aangegeven dat de Commissie de voorstellen over het formaat en de besteding van het Meerjarig Financieel Kader wil herzien. De veranderingen moeten de EU helpen om te herstellen van de economische klap die de Coronacrisis teweegbrengt.

 

Enerzijds wil de Commissie dat het budget als geheel groter wordt. Anderzijds moet het geld anders verdeeld gaan worden. Met name de cohesiefondsen, waarmee de EU de kloof tussen arme en rijke lidstaten tracht te verkleinen, zouden volgens het voorstel van de Commissie meer geld krijgen. Daarmee kunnen de landen die het hardst geraakt worden door de crisis weer op de been geholpen kunnen worden.

 

Het MFK was de afgelopen maanden al veel in het nieuws omdat de Europese regeringsleiders geen overeenstemming konden bereiken over de grootte van het budget. Veel zuidelijke lidstaten wilden het budget verhogen, maar onder andere Nederland voelde daar niets voor.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.