Commissie overweegt conditionele versoepeling staatssteunregels

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-04-2020

De Europese Commissie werkt aan een voorstel om lidstaten de mogelijkheid te geven tot het ondersteunen van bedrijven door kapitaalinjecties. Bedrijven die hard getroffen zijn door de Coronacrisis zouden zo meer financiële steun kunnen ontvangen. Het voorstel is nog niet afgerond, maar zou later deze week al aangekondigd kunnen worden.

 

Het zou niet de eerste maatregel zijn waarmee de Europese staatssteunregels worden versoepeld. De afgelopen weken keurde de EU 41 nationale ondersteuningsregeling voor bedrijven goed. Hierbij betrof het voornamelijk staatsgaranties voor nieuwe bankleningen van bedrijven.

 

Het nieuwe voorstel berust volgens betrokkenen op conditionaliteit. Om aanspraak op de extra steun te kunnen maken, moeten bedrijven aan Europese standaarden van goed bestuur voldoen. Bovendien moet zij vooraf aangeven hoe zij het geld willen gaan gebruiken.    

 

Als de Commissie het voorstel daadwerkelijk deze week publiceert, kan het al snel daarna door de lidstaten worden goedgekeurd. Sommige ambtenaren die dicht op het proces staan, geven echter aan dat het nog niet zo ver is. Volgens hen zijn de onderhandelingen niet gemakkelijk en is het niet onwaarschijnlijk dat dat de aankondiging nog wat langer op zich laat wachten.  

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.