Commissie maakt haast met werkloosheidsregeling

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
01-04-2020

Een Europees voorstel voor werkloosheidsherverzekering dat gepland stond voor het einde van het jaar, moet eind deze week al af zijn. Door de Coronacrisis is de werkloosheid in alle Europese lidstaten fors toegenomen. Daarom wil de Commissie niet tot het einde van het jaar wachten met een voorstel. De Commissie wil het voorstel deze week afronden zodat het volgende week dinsdag door de Eurogroep behandeld kan worden.

 

Door de regeling moet er geld beschikbaar worden gemaakt door de lidstaten, waarmee de Commissie vervolgens tegen de 100 miljard euro aan uitkeringen kan verstrekken. Het is vervolgens aan de lidstaten om te zorgen dat deze bij de juiste mensen terechtkomen. Het gaat daarbij niet alleen om reguliere werknemers, maar ook om atypische werknemers en zzp'ers.

 

Met dit voorstel wil de Commissie een stap zetten in de richting van een grotere mate van Europese solidariteit. De EU is de afgelopen weken onder vuur komen te liggen omdat zij er niet in zou slagen een solidair Europees antwoord op de crisis van de grond te krijgen. Die kritiek kwam vanuit lidstaten zoals Italië en Frankrijk, maar ook vanuit het buitenland, waar onder andere China en Rusland op de vermeende zwakte van de EU probeerden in te spelen.

 

Een andere aanpak die berust op een hoge mate van solidariteit – de Eurobonds – strandde afgelopen week bij de Raad, waar Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland zich tegen de gemeenschappelijke Europese leningen verzetten. Met deze werkloosheidsregeling hoopt de Commissie de EU weer als een solidair statenverbond op de kaart te zetten.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.