Commissie komt met roadmap voor versoepeling lockdown maatregelen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
15-04-2020

In verschillende landen wordt al voorzichtig gekeken naar hoe we straks weer uit de lockdown kunnen komen. Nu het aantal nieuwe besmettingen elke dag meer afzwakt worden er naar twee dingen gekeken: hoe kunnen we de economie weer op gang helpen en hoe voorkomen we dat er een tweede golf besmettingen komt zodra de quarantaine maatregelen minder worden? Om landen hierbij te ondersteunen kwam de Europese Commissie vandaag met een roadmap over versoepeling van de lockdown maatregelen.

 

 

(Aantal besmettingen in Europa + VK, woensdag 15 april   Bron: Politico)

 

De roadmap is bedoeld als een richtlijn voor overheden om iets meer houvast te hebben, niet als een one-size-fits-all oplossing. Ook benadrukt de Commissie dat ze hiermee niet het signaal willen geven dat lockdown maatregelen vanaf nu overbodig zijn. Volgens veel medische experts brengt versoepeling van social distancing maatregelen altijd een risico op een groei van het aantal besmettingen met zich mee.

 

De roadmap vraagt overheden om zich met 3 punten bezig te houden:

 

  1. Duidelijke criteria te stellen voor wanneer versoepeling van maatregelen aan de orde is: wanneer is het aantal nieuwe besmettingen per dag laag genoeg? Hoeveel dagen achter elkaar moet het aantal nieuwe besmettingen gelijk blijven of dalen? De Commissie roept overheden op om hier nu al over na te denken zodat er later niet te snel maatregelen worden teruggetrokken terwijl de resultaten eigenlijk nog uitblijven.
  2. Daarnaast benadrukt de Commissie het belang om, ook zonder lockdown maatregelen, te blijven investeren in de capaciteit van ziekenhuizen en IC's. Mocht het aantal besmettingen later dan weer toenemen, dan zijn we in ieder geval beter voorbereid om dat aan te kunnen. Tussen de regels door is de oproep te lezen om maatregelen weer snel in te voeren als de situatie daar om vraagt. De meeste landen waar al sprake is van enige versoepeling (zie hieronder) hebben inderdaad aangegeven de situatie nauwkeurig in de gaten te houden en indien nodig minder snel maatregelen te versoepelen of desnoods weer restricties te implementeren.
  3. Tot slot roept de Commissie, in navolging van de WHO eerder, op om een uitgebreid test beleid op te zetten. Om verspreiding in te dammen is het van belang dat overheden een goed beeld hebben van het aantal besmettingen en het aantal nieuwe besmettingen per dag.

 

Tot slot is er de oproep voor goede onderlinge communicatie en afstemming. Elk land heeft zelf de volledige autoriteit voor het afbouwen van nationale maatregelen maar moet zich er ook bewust van zijn dat geen enkel land op zichzelf staat:  een toenemend aantal besmettingen in het ene land brengt ook het risico op verdere verspreiding in het andere land met zich mee. Tegelijkertijd zijn Europese landen ook van elkaar afhankelijk op het gebied van productie en de economie. De Commissie wil daarom een meer coördinerende rol op zich nemen en roept landen op om informatie zo veel mogelijk met elkaar te delen en elkaar op de hoogte te houden van hun beleidsplannen.

 

Verlenging en versoepeling van lockdown maatregelen

 

België In België zal vanmiddag een officiële aankondiging gedaan worden over de verlenging van de lcokdown maatregelen. Naar verwachting wordt de lockdown verlengd tot 3 mei. Wel wordt deze mogelijk versoepeld. Zo is er vanuit een aantal regionale overheden druk op de regering om bijvoorbeeld tuincentra weer te openen. Hierdoor zouden mensen thuis, in isolatie, in de tuin kunnen werken en de sector er weer even tegenaan kunnen. Een veiligheidsraad bestaand uit experts (zowel economisch als op het gebied van gezondheid) en ministers uit regionale overheden kijkt naar de versoepeling van de maatregelen.

 

In België is er ook een duidelijk verschil te zien per provincie. Zoals wel vaker wordt er in Vlaanderen veel naar Nederland gekeken. Zij zien meer in een versoepeling van de maatregelen en een focus om de economie weer op gang te helpen. In Wallonië kijken ze naar Frankrijk, en zien meer heil in de lockdown en roepen op om deze niet te snel te versoepelen.

 

Denemarken: Denemarken is een van de eerste landen die maatregelen heeft versoepeld. Daar zijn de kinderdagverblijven en scholen voor de 1ste tot en met 5de klas weer geopend. De overige maatregelen, zoals het sluiten van de cafés en restaurants zijn verlengd tot 1o mei.

 

Frankrijk In Frankrijk zijn de lockdown maatregelen verlengd tot 11 mei. Na die dag willen ze langzaam de lockdown-maatregelen versoepelen. Het betreft hier initieel een versoepeling voor kinderen en werknemers; de maatregelen voor ouderen, kwetsbaren en de entertainment industrie (restaurants, bioscopen, musea etc.) zullen nog langer gelden. Ook grote evenementen en festivals zijn tot in ieder geval midden-juli nog van de baan.

 

Versoepeling van de maatregelen is volgens Macron gelinkt aan de testcapaciteit en beschikbaarheid van beschermende middelen, zoals mondkapjes. Na 11 mei wil Macron op een veel grotere schaal iedereen met symptomen in Frankrijk testen- waarna mensen die positief getest zijn in quarantaine moeten. Ook wil hij dat iedereen maskers gaat dragen- met name mensen die het meest blootgesteld worden aan het virus en op drukke plekken. In Frankrijk is nog steeds veel kritiek op de afhankelijkheid van andere landen, bijvoorbeeld China. Daarom gaat de regering extra stappen zet om aan Franse (en Europese) strategische autonomie te werken.

 

Italië Italië is met Spanje het hardst geraakt van alle Europese landen. De lockdown is afgelopen weekend verlengd tot 3 mei. Toch wordt ook daar al gekeken naar hoe de lockdown straks moet eindigen Om daarmee te beginnen zijn boekenwinkels, kantoorboekwinkels en kinderkleding winkels op verschillende plekken weer open (maar niet in de hardst getroffen regio’s).

 

Op andere onderdelen zijn de maatregelen juist aangescherpt. Zo zijn handschoenen en desinfecterende gel vanaf nu verplicht in supermarkten. Ook moeten supermarkten langer open blijven om zo drukte te voorkomen.

 

Noorwegen De lockdown in Noorwegen is officieel ten eind. Dit betekent dat mensen bijvoorbeeld weer naar hun tweede huis mogen. Wel wordt er nog steeds verwacht dat mensen zo veel mogelijk thuis werken en anderhalve meter afstand van elkaar houden.

 

Spanje De lockdown maatregelen in Spanje zijn verlengd tot 26 april. Tijdens een televisie toespraak kondigde Premier Sanchez wel versoepelingen aan voor bepaalde sectoren. Zo mogen onder andere de industrie en de bouw (gelimiteerd) weer langzaam aan de slag. Ook sommige winkels mogen weer open. Dit is wel aan regels gebonden.

 

Mensen worden opgeroepen om zo veel mogelijk lopend of op de fiets naar hun werk te gaan. Als zij met het openbaar vervoer moeten reizen wordt gevraagd zo vele mogelijk afstand te houden en liefst ook mondmaskers te dragen. Deze worden door de overheid uitgedeeld op bijvoorbeeld stations.

 

Verenigd Koninkrijk In het VK zijn de maatregelen verlengd tot 7 mei. Ook daar wordt langzaam gekeken naar hoe straks de maatregelen te versoepelen. Er wordt opgemerkt dat de bevolking een strengere lockdown wilt dan de overheid. Daardoor bestaan er zorgen dat als maatregelen straks worden opgeheven, mensen nog steeds niet naar hun werk willen gaan. De ziekte van Boris Johnson draagt hieraan bij doordat mensen het idee hebben dat ze daardoor iemand ‘kennen’ die bijna aan corona was overleden.

 

Zolang Boris Johnson nog niet genezen is, en er dus geen Premier is, blijven de maatregelen die er zijn intact. Wel wordt alvast nagedacht over een communicatie strategie om straks iedereen weer (voorzichtig) aan het werk te laten gaan. De boodschpa zal dan mogelijk veranderen van 'blijf thuis' in 'ga naar werk, betaal belasting en redt zo de NHS'. Want de overheid kan niet onbeperkt alles blijven financieren zonder inkomsten.

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.