18 FEB, 2016 • Hollandsche waar

'Wij passen niet in uurtje-met-plakje-cake'

‘Ik plan begrafenissen aan het einde van de dag, want het loopt altijd uit.’ Een nog bredere lach kruipt op het gezicht van uitvaartondernemer Dennis Friperson (donkere huid, kale schedel, opgewekt humeur en schijnbaar in staat om alles tegelijk te doen). ‘En ze zijn vaak te laat.’ Die ‘ze’ zijn in dit geval Ghanezen of Surinamers. Maar wat de eigenaar van Meersorgh eigenlijk wil zeggen is dat het Nederlandse uitvaartwezen nog niet om kan gaan met begrafenissen van nieuwe Nederlanders. Ze zitten teveel in een schema van uurtje-met-koffie-en-plakje-cake.

Eeuwigdurend graf
De uitvaarten van allochtonen vormen een groeiende markt. Die is niet alleen ontdekt door ondernemers uit eigen kring, ook de grote uitvaartondernemingen richten zich steeds meer op moslims en hindoes. Een groot deel van de groei zit nog in de pijplijn, die komt als de tweede en derde generatie moslims overlijdt. De eerste generatie wil nog in het moederland worden begraven, ook omdat het in Nederland bijna onmogelijk is om aan de eis van een eeuwigdurend graf te voldoen. Maar van de huidige moslims wil één op de vijf in Nederland worden begraven. Vijf jaar geleden was dat nog één op de tien.

Vernederlandsen?
‘Het is ook logisch’, zegt Friperson. ‘Mijn generatie spreekt de taal en weet hoe het in Nederland werkt.’ Zelf heeft hij een Surinaamse achtergrond, maar Meersorgh – vierhonderd uitvaarten per jaar – ‘doet’ alle gezindten. ‘Je moet je er echt in verdiepen, ik leer nog elke keer bij. Dat vergeten collega’s wel eens.’ Uitvaarten zijn in andere culturen vaak een sociale beleving, soms een feest, met meer dan honderd mensen. ‘Onlangs had ik een begrafenis van een vluchteling. Daar kwamen driehonderd mensen uit zijn gemeenschap. Het opvallende is trouwens dat niet de allochtone begrafenissen vernederlandsen, maar andersom. Dan krijg ik een Nederlandse klant en die wil vooral dat het niet saai wordt.’

• In 2015 stierven ruim 141.000 mensen, onder wie 4.600 niet-westerse allochtonen
• 15 procent van de bevolking valt niet onder een traditioneel Nederlandse levensbeschouwing
• Er zijn in Nederland 3.500 begraafplaatsen
• Ongeveer 40 daarvan hebben een islamitisch deel
• En er zijn ongeveer 230 Joodse begraafplaatsen
• Hindoestanen kiezen vrijwel altijd voor crematie

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert