14 FEB, 2018 • Actueel

Verkiezingen gemeenteraad: 11 tips om meer bedrijven aan te trekken

Zo moeilijk is het niet: meer bedrijven aantrekken. Leg de loper uit! Voor de verkiezingen gemeenteraad inventariseerde Forum welke gemeenten zich hebben ontpopt als regionale topper en vond er 11. Kijkt u even mee kandidaat-gemeentebestuurders (en ambtenaren) in de andere 369 gemeenten van Nederland?

 

Nog een dikke maand tot de verkiezingen gemeenteraad. Dan weten we wie onze gemeenten de komende tijd besturen. En sluiten de nieuwe coalities een akkoord met eigen, nieuwe accenten. Beste gemeentebestuurders, Opinieblad Forum inventariseerde alvast welke gemeenten zich de afgelopen periode hebben ontpopt als ondernemersvriendelijk. Dit zijn 11 voorbeelden waar u en de andere 368 gemeenten inspiratie kunnen opdoen voor na de verkiezingen gemeenteraad:

 

1. FRUITDELTA/RIVIERENLAND

Wie geef je de eer als ondernemers heel tevreden zijn met een samenwerkingsverband? Gewoon alle 10 Betuwse gemeenten: Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel. Zij hebben een Regionaal Investerings Fonds opgericht. Dat gaat over gemeentegrenzen heen en is een mooie stimulans voor innovatie. Daarbinnen is Neder-Betuwe (centraal gebouw staat in Opheusden) een voorbeeldgemeente. De OZB ging flink omlaag, de begroting heeft een overschot, en het college van B&W doet veel bedrijfsbezoeken.

 

2. LINGEWAARD

De gemeente Lingewaard (het gemeentekantoor staat in Bemmel) heeft een inkoop-app ontwikkeld. Lingewaard wil waar mogelijk graag zaken doen met het lokale bedrijfsleven. Daarvoor is het van belang dat gemeente en lokale ondernemers elkaar beter weten te vinden. Om die reden is een website in het leven geroepen, die de gemeente gaat gebruiken bij aanbestedingen. Bedrijven kunnen zich via de website/app presenteren aan de gemeente. Daardoor zijn zij voor de gemeente beter vindbaar en dat vergroot de kansen op gemeentelijke opdrachten.

 

Lelystad Airport3. LELYSTAD

Een gemeente die haar nek durft uit te steken, kan ook op waardering rekenen van het lokale en regionale bedrijfsleven. Lelystad zet zich in om de plaatselijke luchthaven te ontwikkelen tot een economische spil.  Daarnaast wordt (weer) gebouwd in de haven. Woningbouw aan ‘de kust’ moet Lelystad een beeldbepalend gezicht vanaf het water geven. Gedurende de crisis op de woningmarkt bleef uitvoering van plannen daarvoor achter bij de planning. Nu de markt aantrekt, komt ook woningbouw aan de kust weer in beeld.

 

4. BARNEVELD

Ondernemers vinden de gemeente Barneveld een actieve gemeente. Het college van B&W bezoekt veel ondernemers en het strijdt voor de A1/A30. De A30 eindigt abrupt bij de afslag Barneveld/Terschuur en het verkeer wordt daarna via een provinciale weg naar de A1 geleid. Ondernemers en gemeente vragen al jaren om via fly-overs het verkeer gewoon door te kunnen laten rijden. De regio zelf betaalt al 2 miljoen mee aan het ombouwen van het verkeersknooppunt. Het kabinet kondigde vorig jaar aan meer geld uit te trekken voor de aanpak van het knooppunt en de werken eerder uit te willen voeren.

 

5. APELDOORN

De ondernemers in Apeldoorn zijn tevreden over hun gemeentebestuur, dat de laatste jaren heeft geïnvesteerd in het contact met lokale bedrijven. Er is een economische alliantie opgericht en de gemeente heeft haar nieuwe economische uitvoeringsagenda samen met het bedrijfsleven ontwikkeld. Apeldoorn scoort ook op snelheid van betalen, veiligheid en vergunningverlening. 

 

een economisch krachtige gemeente ziet ook het belang van werkgevers in

 

6. ZUTPHEN

Zutphen constateerde twee jaar geleden dat het de aansluiting bij de regio niet goed kan maken als zij niet zelf eerst economisch krachtiger wordt. Dat is de gemeente met verve op gaan pakken. Jaarlijks wordt er nu substantieel geïnvesteerd in het economisch programma, is het hele college doordrongen van het belang van de werkgevers in haar gemeente en wordt letterlijk de rode loper uitgelegd. Minder regels en meer onderlinge samenwerking is het devies wat wethouder René Sueters betreft. ‘Ondernemers hebben zelf genoeg organiserend vermogen om aan te geven wat ze willen en vaak ook om dat uit te voeren.’

 

7. ROTTERDAM

De gemeente Rotterdam gedraagt zich voorbeeldig tegenover ondernemers. De gemeente betrekt het Rotterdamse bedrijfsleven overal bij. Concreet voorbeeld: op aandringen van VNO-NCW zorgt de gemeente er nu voor dat bij onderhandse aanbestedingen minimaal twee Rotterdamse ondernemers betrokken zijn.

 

8. NEDERWEERT

Nederweert weet die veel ondernemers naar de gemeente te halen door door soepel te zijn in het faciliteren in grond en parkmanagement-achtige activiteiten aan te bieden zoals glasvezel, groenvoorziening en dergelijke op het bedrijventerrein. Ook zijn ze heel scherp geweest in grondprijzen waardoor het bedrijventerrein praktisch vol is. VDL gaat bijvoorbeeld met twee bedrijven vanuit Brabant naar Nederweert.

 

9. UTRECHT

De gemeente Utrecht was het afgelopen jaar één van de weinige gemeenten die weerstand bood aan de trend om het bedrijfsleven meer te belasten door hogere OZB-tarieven in te voeren. De gemeente verlaagde het tarief voor 2017 met bijna 12 procent ten opzichte van 2016.

 

zelfs met een hoge OZB kan een gemeente de titel ‘meest ondernemersvriendelijk’ in de wacht slepen

               

10. RIJSSEN-HOLTEN

De gemeente Rijssen-Holten in Overijssel was vorig jaar de winnaar van de meest mkb-vriendelijke gemeente van Nederland, een initiatief van MKB-Nederland. Ondernemers in de fusiegemeente vinden onder meer dat het gemeentebestuur toegankelijk is en goed naar hen luistert. De nominatie is geen uitschieter. De gemeente werd al twee keer uitgeroepen tot mkb-vriendelijkste van de provincie Overijssel en eindigde in 2016 landelijk op de tweede plaats. De gemeente heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de infrastructuur en bereikbaarheid van de kernen, in de centrumontwikkeling in Holten en de toeristisch-recreatieve sector. Ondernemers vinden daarom dat zij waar krijgen voor hun geld.

 

11. AMSTELVEEN

VVD-wethouder Herbert Raat (onder andere Financiën, Stadshart en Handhaving & Vergunningen) en D66-wethouder Maaike Veeningen (Economische Zaken) zijn zeer zichtbaar en benaderbaar. Zij bezoeken beiden zeer regelmatig bijeenkomsten van de bedrijvenvereniging Ondernemend Amstelveen. Raat stimuleert het ondernemerschap, en Veeningen is actiever vanuit haar algemene economische-agenda. De gemeente heeft een Team EZ aangesteld, de Ondernemer van het Jaar verkiezing in 2017 georganiseerd, twee keer een bedrijventour gehouden in 2017 en in het kader van citymarketing gaan ze de tien genomineerden voor Ondernemer van het Jaar als ambassadeur van de stad inzetten.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert

gemeenteraadsverkiezingenkansrijk ondernemerschaplokale lastenregeldrukverkiezingen