Initiatiefwet markt en overheid van VVD en D66 verdient steun

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
08-06-2016

Hoera, de Wet Markt en Overheid wordt eindelijk gerepareerd. Tenminste, als het aan Erik Ziengs (VVD) en Kees Verhoeven (D66) ligt. Deze maand komen de Kamerleden met een initiatiefwet om de tekortkomingen van de wet op te lossen. Gelukkig, want de wet is ondernemers een doorn in het oog. Van de Wet Markt en Overheid mogen overheden namelijk zélf commerciële activiteiten ontplooien als ze vinden dat die in het algemeen belang zijn. In praktijk betekent het dat gemeenten en provincies voor bedrijfje spelen wanneer het ze goeddunkt. En zo ondernemers valse concurrentie aandoen.

Zwartboek toont gebreken aan
Na het aankondigen van de initiatiefwet door Ziengs en Verhoeven, liet het kabinet weten de wet óók te willen aanpassen. Dat is rijkelijk laat, want de evaluatie van de wet ligt al bijna een jaar te verstoffen. Zelfs het Zwartboek van ondernemers met vele voorbeelden van misstanden in verschillende sectoren bracht daar geen verandering in.

Kabinet heeft het niet begrepen
Helaas bieden de voorstellen van het kabinet niet meer dan een doekje voor het bloeden. Overheden mogen – als het aan het kabinet ligt – straks nog steeds onder de kostprijs concurreren met bedrijven, wanneer zij dat maar goed motiveren. Het mag duidelijk zijn dat een gelijk speelveld zo nooit gerealiseerd kan worden. Hooguit leidt het tot extra bureaucratie bij overheden, maar voor ondernemers zal er in de praktijk niets veranderen. De tekortkomingen van de huidige wet worden er niet door weggenomen.

Iniatiefwet verdient steun
Ziengs en Verhoeven kaarten het oneigenlijk gebruik van de bepaling van algemeen belang in de wet wél aan. En de Kamerleden hebben aangegeven ook andere knelpunten in de wet te willen oplossen. Nog voor het zomerreces komen ze met een wetsvoorstel. Dit om te voorkomen dat de kwestie over de verkiezingen heen wordt getild. Dit initiatief verdient navolging, want het is tijd voor een wet die ondernemers wél goed beschermt.

 

Erik te Brake
+31 70 3490 321