28 FEB, 2018 • Achtergrond
Deze oud-voetballer van De Treffers werd ondernemer in de zorg
‘Het kan toch niet zo zijn dat niemand zich hier wat van aantrekt?’ Said Echargui – oud-voetballer van De Treffers – zag jongens in de buurt zwerven en steeds verder afglijden. Hij besloot er wat aan te doen. Richtte Directe Zorg Nijmegen op en ontdekte ineens: ik ben ondernemer?! Dát overkomt meer ondernemers. Forum maakte 5 korte verhalen over hen. Vandaag deel 1.
De voormalige (semi)profvoetballer had nooit gedacht dat hij nog een keer directeur van een zorginstelling zou worden. Na zijn voetbalcarrière bij Vitesse en De Treffers ging hij in de zorg voor gehandicapten aan de slag. Mensen helpen, dat lag hem wel. Een paar jaar later maakte Said Echargui de overstap naar welzijnsinstelling Pluryn in Nijmegen waar hij vooral jongeren, met een licht verstandelijke beperking begeleidde. Hij zag al snel hoe de reguliere zorg er niet in slaagde jongeren met een straatcultuur of een andere etnische achtergrond te bereiken. Met alle gevolgen van dien.
Wie is Said Echargui?Said Echargui maakte een opmerkelijke carrièreswitch. Van 1994 tot 2003 voetbalde hij bij Vitesse en als semi-prof bij De Treffers. Daarna ging hij aan de slag bij Stichting Dichterbij als groepsleider bij verschillende wooninitiatieven en participatietrajecten. Na een post-hbo-opleiding participatie, burgerschap, zorg en welzijn in de buurt heeft hij gewerkt bij Stichting Pluryn als trajectcoach en bij het project B.A.A.S (Begeleid Arbeid Activiteiten in de Samenleving). In 2015 richtte bij Directe Zorg Nijmegen op.
Niet wachten met zorg tot het helemaal fout gaat
Het zijn juist jongeren, die zijn oververtegenwoordigd in de gedwongen zware zorg en gevangenissen, maar ondervertegenwoordigd in de vrijwillige zorg voor de jeugd, zegt Echargui. ‘Niemand die zich wat van hen aantrekt, totdat het helemaal fout gaat.’ Dat zat hem dwars. ‘Veel van deze jongeren zijn ook licht verstandelijk beperkt.’
‘moeten we dan eerst wachten tot het helemaal fout gaat met die jongens?’
Hij zag de jongens soms steeds verder afglijden en in enkele gevallen op straat zwerven. De jonge hulpverlener lag er wakker van. ‘Niemand die zich wat van hen aantrekt… Ik kon het niet loslaten.’ Hij was net zelf vader geworden, had een huis gekocht. Het moment was niet ideaal maar met de steun van zijn vrouw besloot hij voor zichzelf te beginnen.
Leuk: Said Echargui in actie voor De Treffers
https://youtube.com/watch?v=DUvglL0NmRs%3Frel%3D0
Zorg voor jongeren met een licht verstandelijke beperking
Met begeleiding van zijn oude werkgever Pluryn, die ook geloofde in zijn aanpak, begon Echargui met Directe Zorg Nijmegen. Begeleid wonen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking die geen aansluiting vinden binnen het reguliere aanbod van zorg.
‘ik hoorde mezelf zeggen: nee, ik ben de directeur’
Inmiddels twee jaar later wonen er in het appartementencomplex in Nijmegen twintig jongeren en heeft hij tien mensen in dienst. ‘Pas zat ik bij een netwerkoverleg en vroeg iemand of ik de begeleider was. Ik hoorde mezelf voor het eerst zeggen: ‘Nee, ik ben de directeur.’ Waarbij ik nog moet wennen aan het idee dat ik steeds verder van de uitvoering sta. Ik ben trots wat we hier hebben neergezet. En ik groei ook in mijn rol als ondernemer.’
Binnenkort deel 2 met Cora van de Bovenkamp. Ze wás makelaar. Wil je weten wat ze nu doet? Abonneer je dan op Forum Alert, dan krijg je een seintje wanneer de volgende aflevering is verschenen.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Handig: de wekelijkse Forum-alert