29 JAN, 2020 • Ondernemers met een missie

Deze ondernemer strijdt tegen discriminatie en vooroordelen

Hij weet wat het is om uitgescholden te worden op straat. Of keer op keer afgewezen te worden bij sollicitaties. En dus besloot ondernemer Gilbert Williams iets met die ervaring te doen. Nu helpt hij met de stichting Multicultureel Netwerk om mensen met allerlei achtergronden bij elkaar te brengen.

 

Stel, er wordt een overval gepleegd. ‘Media melden het meteen als het gaat om een allochtone dader. Opent diezelfde biculturele Nederlander met succes een horecazaak, dan wordt dat níet voor het voetlicht gebracht. Vooroordelen zijn zo snel geboren’, zegt Gilbert Williams. Hij is eigenaar van online meubelshop Le chique wonen, en voorzitter van de stichting Multicultureel Netwerk (MCNW). Op LinkedIn telt de stichting ruim 16.000 volgers.

Mission PossibleSoms lijkt het alsof ondernemers zich alleen bezighouden met het runnen van het bedrijf, omzet draaien, personeelstekorten. In de praktijk zetten ze zich ook onbaatzuchtig in voor de medemens. Daar kunnen vele, vele uren inzitten, getuige deze ondernemers. Wat drijft ze? Waarom doen ze wat ze doen? En: wat voor kennis en kunde nemen ze mee naar hun goede doel? Forum maakte vorig jaar een serie over deze ondernemers met een missie. Er verschenen 11 afleveringen. Vandaag de de allerlaatste: webondernemer Gilbert Williams strijdt tegen discriminatie en vooroordelen.

Geen discriminatie maar inclusie 

MCNW wil mensen met diverse achtergronden bij elkaar brengen en bouwen aan een inclusieve samenleving. Williams: ‘Nederland telt bijna 200 verschillende nationaliteiten. Maar vooral de witte Nederlander ziet zichzelf overal vertegenwoordigd. Op de televisie, op reclamezuilen. In het bedrijfsleven, als manager en partner. Artsen en rechters? Overwegend wit. Allochtone jongeren moeten zichzelf terugzien in de maatschappij. Zodat zij van jongs af aan óók de boodschap krijgen: jij kan dit. Dít wordt van je verwacht. Dat gebeurt nog onvoldoende.’

 

‘geef allochtone jongeren óók de boodschap: jij kan dit’

 

De werkloosheid onder allochtone jongeren is hoog – ook géén toeval. ‘De arbeidsmarkt is geen hogere macht. Die bestaat uit mensen zoals jij en ik, we kunnen er allemaal invloed op uitoefenen.’ Het excuus van werkgevers dat biculturele jongeren niet te vinden zijn, noemt hij ‘onzin’. Williams: ‘Ze zijn er, ze studeren bij bosjes af, en jij zou ze niet vinden?! Recruiters nemen onbewust mensen aan die op ze lijken, die gaan voor Jan, Klaas of Piet. Als je als ondernemer serieus de werkvloer wilt diversifiëren, moet je je daarvan bewust zijn. Openstaan voor mensen die anders zijn dan jij. Integratie komt van twéé kanten.’ Ook jongeren wil Williams een schop onder de kont geven. ‘Leuk dat je je hbo-diploma op zak hebt. Maar ga de boer op, presenteer jezelf. Werk aan je soft skills.’

 

Meer weten over hoe je diversiteit kunt toepassen in jouw bedrijf? Check dan Diversiteit op de werkvloer

 

Wat het betekent als je gediscrimineerd wordt

Williams is in zijn jonge jaren ook gediscrimineerd. ‘Natuurlijk. Ik werd uitgescholden op straat. Ik ontving vele afwijzingen bij sollicitaties.’ Het werk voor stichting MCNW komt dan ook ‘uit zijn hart’. Hij helpt congressen organiseren, workshops, waarbij hij ook regelmatig optreedt als spreker of trainer. Zijn ondernemersgeest komt daarbij van pas. ‘Ik denk altijd: hup, aanpakken. Ik stap makkelijk op mensen af.’ Ondernemers vraagt hij om ruimte open te stellen voor events, om hun netwerk te delen. Continu is Williams met de stichting bezig, soms wel 12 uur per dag. ‘Dan plaats ik voor het slapengaan een bericht op social media en eindig die met: sleep well’.  

 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.  

 

Foto: Sam Rentmeester

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert

arbeidsdiscriminatiediscriminatiediversiteit en inclusiediversiteitsbeleidondernemers met een missie