De beste Brexit: snel opzouten of binnenboord houden?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
12-01-2017

Clingendael-expert Adriaan Schout en de Vlaamse econoom Paul De Grauwe  zijn overtuigd pro-EU en hebben beiden een duidelijke mening over de Brexit. Maar Schout wil de Britten koste wat het kost behouden, De Grauwe ziet ze het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Dat wordt 'vechten'.

 

De Britse (!) punkband The Clash zong het al: Should I stay or Should I go. Een half jaar na het referendum over de EU staat alleen nog maar vast dat de Britten gestemd hebben vóór een Brexit, een vertrek uit de EU. En er is de datum van ‘voor eind maart’ dat de Britse premier Teresa May de Britse afscheidsbrief aan de EU wil overhandigen. De tussentijd wordt, zo lijkt het, vooral gevuld met geruzie over de koers, of het parlement nog een zegje moet hebben en de vraag of er geen nieuw referendum zou moeten komen.

Wat heeft Nederland er aan? Engeland is een belangrijk afzetgebied voor de bloemensector en er zijn veel vissers actief in Engelse wateren. Zij willen maar wat graag dat er een snelle oplossing komt die hun zekerheid kan geven. Ook de financiële wereld ziet de regelluw ingestelde Britten met lede ogen vertrekken.

 

Vertrekken? Nee, tegenhouden!

Clingendaelspecialist Adriaan Schout wil eigenlijk niets horen van een vertrek. De onderhandelingen moeten binnen twee jaar na indienen van de aanvraag tot vertrek uit de EU afgerond zijn. Tot die tijd moet de EU alles geven om de Britten alsnog binnen de EU te houden.

'Landen als Spanje en Frankrijk krijgen het straks in de EU voor het zeggen. Dat is voor de Nederlandse economie desastreus. Het pragmatisme in Nederland bij kabinet en bedrijfsleven lijkt op de korte termijn aardig uit te werken, maar is op de lange termijn rampzalig. Wij doen helemaal niets om de partijen bij elkaar te brengen, daarmee zitten we op een fundamenteel gevaarlijk spoor.’

 

Lees hier het interview met Adriaan Schout  

Adriaan Schout: 'We doen helemaal niets om de partijen bij elkaar te brengen'
Adriaan Schout: 'We doen helemaal niets om de partijen bij elkaar te brengen'
Peter Hilz/ HH

Wegwezen en snel een beetje

Wat de Vlaamse econoom Paul De Grauwe (saillant detail: hij geeft les in Cambridge; red) betreft gaan de Britten zo snel mogelijk weg uit de EU. Ze zijn er toch alleen maar ingestapt om de Unie te frustreren, zegt hij. Verder hebben ze geen idee wat ze willen.

‘Eigenlijk is hun agenda alleen maar geweest om verder integratie tegen te gaan. Daarbij kwam dat ze wilden uitbreiden om de EU te verzwakken. Deze mens wilt u niet in uw huis hebben, die kan beter vertrekken. We kunnen wel goede relaties houden, maar zij moeten niet ons huis willen deconstrueren. Als ge hier niet graag zijt, trek er maar uit.’

 

Lees hier het interview met Paul de Grauwe  

Paul de Grauwe: 'Britten wilden uitbreiden om de EU te verzwakken'
Paul de Grauwe: 'Britten wilden uitbreiden om de EU te verzwakken'
Dieter Telemans / HH
Lees meer over
Remko Ebbers
redacteur Forum
+31 70 3490 163