16 MRT, 2016 • Buitenland

China komt mensen tekort!

Mensen teveel? Nee, China komt juist mensen tekort. In 2021 dan. Waarom Chinese ondernemers daar nu al echt heel bang voor zijn en wat ze er tegen doen.

China, het land met ruim 1,3 miljard inwoners. Waar mensen graag de handen uit de mouwen steken. Want werk betekent geld. Als je érgens als werkgever niet bang hoeft te zijn dat je geen personeel kunt vinden, dan is het hier wel. Nou… nog wel ja, maar over enkele jaren zal het steeds lastiger worden om werknemers te vinden. Niet alleen in de arbeidsintensieve sectoren, maar ook in de kennisindustrie. De reden? De eenkindpolitiek, die in 1979 in China werd ingevoerd. Sindsdien zijn er zo’n 300 miljoen Chinezen minder geboren. Dat is voor het land met de uitdijende steden een zegen geweest, maar na 37 jaar zorgt deze politiek – die overigens deels is losgelaten – voor grote problemen op de arbeidsmarkt. Na 2021 neemt de beroepsbevolking snel af. Werknemers die zijn geboren tijdens de babyboom van de jaren zestig en zeventig gaan massaal met pensioen. En dan wordt het in het dichtstbevolkte land ter wereld ineens wél moeilijk personeel te vinden.

fractie meer
Li Xueming, manager van een electronicafabriek aan de rand van Shanghai, vreest dat moment. ‘Wij Chinezen denken vaak alleen aan de korte termijn, maar hier maak ik me nu al zorgen om. Ook al omdat het steeds lastiger wordt om góed personeel te vinden. Werknemers vragen tegenwoordig steeds meer, en vertrekken meteen als ze ergens anders een fractie meer kunnen verdienen.’

Dat probleem neemt volgens Li alleen maar toe de komende jaren. Want hij heeft het meest aan jonge, gezonde mensen. ‘Die werken namelijk het hardst.’ De vooruitzichten zijn verontrustend, zegt ook Yao Meixiong, hoofd van het Centrum voor Volkstelling in de zuidelijke Chinese provincie Fujian. ‘Het aantal arbeidskrachten in de leeftijd van 20 tot 34 jaar zal sterk teruglopen vanaf 2021. De daling kan dan oplopen tot 11 miljoen per jaar.’

Daar komt bij dat er in China steeds minder tweeverdieners zijn. De traditie om de opvoeding van de kinderen aan de grootouders over te laten, neemt sterk af. Vanwege de stijgende lonen komt er met één werkende ouder vaak al voldoende salaris binnen. Bovendien wonen de ouders vaak niet meer in de buurt van opa en oma en zorgen ze dus steeds meer zelf voor hun kroost. Daardoor krimpt de beroepsbevolking nog eens extra. Opmerkelijk is dat de Chinese overheid onlangs tijdens de jaarvergadering van het nationale Volkscongres aangaf dat er de komende vijf jaar, dus tot een jaar vóór het kritieke jaar 2021, nog eens 50 miljoen banen in de stad bijkomen. Daarmee wordt het alleen maar moeilijker om aan personeel te komen. Robots en goedkoper personeel uit het buitenland inzetten, wordt als noodzakelijke oplossing gezien.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Handig: de wekelijkse Forum-alert

buitenlandchina